Shutterstock

Analyse Rundvlees

Krapte aan slachtkoeien houdt prijzen hoog

24 Maart 2022 - Stef Wissink

De prijzen voor runderen en rundvlees zijn nog altijd stijgende. Het aanhoudend krappe aanbod kan de vraag op het moment niet helemaal dekken. Is het einde van de prijsstijging in zicht, of houdt deze trend nog wel even aan?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Daar waar afgelopen periode vooral de prijzen voor minder luxe slacht- en worstkoeien behoorlijk zijn gestegen, doen nu juist slachtstieren een stap naar boven. Ook de prijzen voor koeien bewegen opwaarts, zij het in iets mindere mate. Handelaren blijven voor de komende periode optimistisch gestemd over het prijsverloop. Er zijn simpelweg (te) weinig slachtkoeien beschikbaar en daardoor zouden de prijzen zomaar nog een tijdje kunnen blijven stijgen.

Vleeshandel moppert
Vanuit de vleeshandel klinken inmiddels wel signalen dat het doorvertalen van de prijsverhogingen lastiger wordt. Ook de prijzen voor geïmporteerde karkassen stijgen stevig. Daarnaast kampen bedrijven met hoge kosten, die doorberekend moeten worden in de verkoopprijzen. Er klinken inmiddels meer geluiden die aangeven dat de markt zich niet moet overspelen, omdat rundvlees voor een gedeelte van de consumenten onbetaalbaar dreigt te worden.

Dat het aantal geslachte runderen laag blijft, blijkt tevens uit nieuwe cijfers van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). In week 10 werden in Nederland 8.989 runderen geslacht. Dat is vergelijkbaar met het niveau van afgelopen jaar. Tegelijkertijd is het wel fors onder het niveau van de jaren daarvoor. 

Slechts bescheiden stijging import
Ondanks een licht krimpende productie en een goede vraag, blijkt uit cijfers van het Europees statistisch bureau (Eurostat) dat de import van rundvlees afgelopen jaar slechts relatief bescheiden is toegenomen. In de periode van januari tot en met december werd 13,1% meer rundvlees ingevoerd: het volume steeg van 283.000 ton tot 319.000 ton.

Volgens andere cijfers van Eurostat werd in de Europese Unie gemiddeld zo'n 550.000 ton rundvlees per maand geproduceerd. Een fractie lager dan in 2020. Dat de import niet sneller stijgt, heeft volgens insiders onder meer te maken met de grote vraag naar en de hoge prijzen voor rundvlees. Maar ook met de logistieke beperkingen en de kosten op dat gebied.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden