Shutterstock

Analyse Melk

Boter is even de nieuwe room op spotmarkt zuivel

25 Maart 2022 - Klaas van der Horst

De markt voor vaste zuivel laat een duidelijk verdeeld beeld zien. Terwijl de poederprijzen het redelijk rustig aan doen - een plus van 1% of 2% is bijna het nieuwe normaal - gaan met name op de botermarkt de remmen los.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De DCA-notering voor week 12 kwam €430 per ton hoger uit dan de week ervoor en bereikte een niveau van €7.160 per ton. Er werd ook genoeg handel boven die prijs gedaan. Daarmee verslaat de reële markt de termijnmarkt (EEX) maar weer eens. De roomprijs steeg ook flink, maar toch in een lager tempo dan de boterprijs. Wel zit er nog een groot prijsgat tussen room en boter.

De spotprijzen voor room en ook magere melkconcentraat zijn zo hoog dat deze verwaardingscombinatie alle andere opties verslaat. Deze twee producten rechtvaardigen op de spotmarkt een melkprijs van tussen de 60 en 65 cent, zo valt te horen. Zo'n situatie geldt vanzelf maar voor een beperkt volume aan product, want het wordt door schaarste veroorzaakt. Toch houdt deze verwaarding een flink volume melk weg bij de kaasbak en uit de poedertorens. De spotmarkt voor rauwe melk blijft overigens ook duidelijk onder het genoemde prijsniveau.

Bij de kazen is het opnieuw de mozzarella die de concurrentie verslaat qua verwaarding. Met een hoger standaardgehalte aan vocht en een lager gehalte droge stof, en bovendien makkelijker te maken, noteert deze kaassoort €5.120 per ton, wat €100 meer is dan Goudse kaas.

Intrinsiek goedkopere mozzarella verslaat andere kaas
En eerlijk gezegd verslaat mozzarella met de huidige notering ook de duurdere Cheddar en Emmentaler kazen. Die bevatten namelijk nog meer droge stof dan Goudse of Edammer kaas. Toch heeft de markt momenteel kennelijk meer behoefte aan mozzarella.

De productie van mozzarella blijft evenwel achterlopen bij de vraag, door zowel een achterblijvende melkaanvoer als door sterke concurrentie om de melk vanuit het vloeibare segment.

Bij de melkpoeders verliepen de prijsstijgingen ondertussen het kalmst. Bij de magere melkpoeder maakte met name de prijs voor melkpoeder feed een extra inhaalslag.

Verhandelde volumes dalen
Hoewel handelaren zich geleidelijk wel meer zorgen beginnen te maken over het prijsniveau, lijkt er nog niemand uit te gaan van een verandering in de trend. Prijzen blijven stijgen en er blijft een stevige vraag. Wel is het zo dat transacties qua volume gemiddeld steeds iets kleiner worden. Dat is zonder meer het gevolg van de hoge prijzen. Waar voorheen tien trucks product betaald konden worden, is er nu vaak slechts geld voor de helft.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden