Ausnutria

Nieuws Jaarcijfers 2021

Ausnutria ziet resultaat iets kalmer toenemen

31 Maart 2022 - Klaas van der Horst

Producent van kindervoeding Ausnutria heeft een omzetgroei gerealiseerd van ruim 11%. De brutowinst steeg nog harder. De onderneming groeit qua afzet vooral door in China en behaalt daar stevige winstmarges. Risico's moeten ondertussen goed worden gemanaged.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bovenstaande blijkt uit het jaarverslag van de onderneming, die genoteerd is aan de beurs van Hongkong. Ausnutria Nederland, waar het grootste deel van het productie-apparaat staat, spreekt van een stabiele groei. De omzet steeg met 11,1% naar €1,2 miljard. De winst ging met 3,6% omhoog tot €143,9 miljoen. Het bedrijfsresultaat kwam uit op €207,7 miljoen, wat 2,6% meer is dan in 2020.

Deze cijfers zijn iets gematigder dan in 2018 en 2019, maar nog steeds flink. Ausnutria meldt voor het hele bedrijf een brutowinstmarge van 50,4% en voor de eigen merk-kindervoeding is dat nog hoger. Van de eigen merk-kindervoeding is krap 57% op basis van koemelk en 43% van kindervoeding op basis van geitenmelk. Met dit laatste product is Ausnutria marktleider in China. Het claimt een 'off-line' marktaandeel voor alle eigen merk-producten in China van 6,9%.

Zorg over geboortecijfer China
Ausnutria is ook actief op allerlei andere markten, maar het omzetaandeel van de Chinese markt blijft stijgen. Twee jaar geleden bedroeg het 86% en vorig jaar bijna 88%. Toch maakt de onderneming zich wel zorgen over de Chinese markt. Ondanks alle inspanningen, daalt het aantal geboortes. Het afgelopen jaar met 11,6%. De hoop is dat een reeks nieuwe stimulerende maatregelen het tij keert en dat daarmee de markt voor kindervoeding weer groet, zo schrijft de directie in het jaarverslag.

In oktober vorig jaar maakte de Chinese zuivelreus Yili bekend dat het een controlerend aandeel van bijna 31% in Ausnutria wilde nemen. Medio maart werd dit officieel en zaten er ook vertegenwoordigers van Yili in het bestuur en management van Ausnutria. 

Short-posities Farmel afgedekt
Ondanks de mooie winstcijfers, ging niet alles naar wens. Ausnutria heeft een belang van 50% in Farmel Groep en daar stonden de short posities - die waren ingenomen op de termijnmarkt voor zuivelgrondstoffen - begin vorig jaar op een min van in totaal van €12,5 miljoen. Farmel meldt in een reactie dat het grootste deel daarvan is afgedekt door vaste leveringscontracten en voorraden, maar dat de IFRS-boekhoudregels (die Ausnutria toepast) daar geen rekening mee houden. Het is volgens Farmel geen reden tot zorg.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden