FrieslandCampina

Nieuws Melk

FrieslandCampina zet mes in entreepremie

5 April 2022 - Klaas van der Horst

FrieslandCampina wil graag weer nieuwe leden aannemen en stelt daarom voor om de drempel voor toetreders sterk te verlagen. Zo wil zij de entreepremie met twee derde verlagen en ook vertrekkers weer teruglokken. Wel moeten nieuw- en terugkomers een toetredingstoets doorlopen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit vertelt het bestuur in een webcast die is gemaakt als opwarmer voor de nieuwe ronde van ledenbijeenkomsten die vandaag (5 april) is gestart.
Voorzitter Sybren Attema maakt duidelijk dat FrieslandCampina het om tal van redenen nodig vindt om het verlies van melkvolume te stoppen. "Het motiveert niet", stelt hij, "niet voor de leden, niet voor de werknemers, niet voor partners en klanten."

Slecht renderende melk grotendeels verdwenen
Bovendien is het volume slecht renderende melk nu wel grotendeels weg, voegt hij toe. Sinds 2016 is in totaal 1,2 miljard kilo melk verloren.

RFCvol
Sinds 2016 is een volume ter grootte van het DMF-fonds (1,2 miljard kilo) verloren bij FrieslandCampina.

Het roer moet dus om, vindt het bestuur. De deur voor nieuwkomers en terugkeerders gaat dus weer open. Voorwaarde is dat melkveehouders die willen toetreden, wel in het werkgebied van de coöperatie zitten. Dat geldt voor zowel Nederland, Duitsland als België. Wie bij een andere verwerker zit en wil overstappen, is voortaan welkom. In België wil FrieslandCampina de band met de leveranciers sowieso versterken, onder meer door hen een betere melkprijs te betalen. Er is FrieslandCampina veel aan gelegen om de melkaanvoer voor de fabriek in Aalter op peil te houden.

Daarnaast wordt het gemakkelijker om via samenwerkingsverbanden toe te treden en zelfs leden die via de Dutch Milk Foundation (DMF) zijn vertrokken, kunnen weer terugkomen. Voor hen moeten zelfs geen extra eisen gelden, zo vindt het bestuur. Wel moeten nieuwe leden voldoen aan en instemmen met het duurzaamheidsbeleid van FrieslandCampina, zoals dat is vastgelegd in het Foqus planet-programma. Daarvan wordt een nieuwe versie ontwikkeld (versie 3.0), die eind dit jaar in stemming wordt gebracht bij de ledenraad.

Minder geld nodig voor toetreding
Wie wil toetreden, hoeft straks bovendien minder geld mee te brengen, zo is het voorstel. De toetredingspremie gaat van €15 naar €5 per 100 kilo melk. Leveranciers die al lang leveren, maar nog geen lid zijn, hoeven zelfs maar €3 per 100 kilo in te leggen. Daarnaast moeten ze wel gewoon leveringscertificaten kopen à €8 per 100 kilo melk.

Voor bestaande leden die een groeisprong willen maken is die laatste eis soms ook een flinke belemmering, zo is het bestuur gebleken. Dat stelt daarom voor dat hiervoor een ingroeimodel komt, zodat niet de hele som in één keer hoeft te worden opgehoest. Deze voorstellen worden de komende maanden besproken, waarna op 22 juni een besluit door de ledenraad moet volgen.In december moet de ledenraad een besluit nemen over een gemoderniseerde versie van Foqus planet nemen. De bestaande versie is te weinig stimulerend, te weinig gericht en brengt de duurzame doelen van FrieslandCampina niet snel genoeg dichterbij, aldus bestuurslid Niels den Besten.

Meer geld in de pot nodig
Nu is ervoor de Foqus planet-pot jaarlijks €40 miljoen beschikbaar. Dat bedrag moet omhoog, willen er stevigere aanmoedigingspremies voor verdere verduurzaming komen. Het benodigde geld moet voor een flink deel uit de markt komen. Bijvoorbeeld via CO2-reductie. Daar wordt nu jaarlijks €7 miljoen mee opgehaald. Dat bedrag moet in 2030 - de datum dat FrieslandCampina een derde minder CO2-wil uitstoten dan in 2015 - naar €70 miljoen. FrieslandCampina wil daarnaast meer geld voor Foqus planet 3.0 binnenhalen uit andere bronnen. Welke, dat is nu nog niet duidelijk.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden