Shutterstock

Analyse Melkpoeder

Export minder belangrijk door lage melkaanvoer

6 April 2022 - Klaas van der Horst

De prijzen van magere melkpoeder zijn in de voorbije weken blijven stijgen, ondanks het feit dat de poederprijzen al op recordhoogte zitten. Met een niveau van zo'n €4.200 per ton is Europa daardoor niet meer echt concurrerend op de wereldmarkt. Zeker niet op verre bestemmingen.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het niet concurrerend zijn van de Europese Unie, geeft producenten echter nog geen overmatige zorgen. En zolang de melkaanvoer krap is en er vanuit de Europese Unie een grote vraag naar magere melkpoeder is, zal dat ook zo blijven. De wereldmarkt is in een situatie als deze iets minder belangrijk. Bovendien zegt de prijs niet alles.

Amerikanen hebben andere problemen
Magere melkpoeder uit de Verenigde Staten is veel goedkoper, met een prijs van omgerekend €3.700 per ton. Zoals gezegd, zegt dit niet alles. Zij hebben andere zorgen. Door logistieke problemen lukt het vaak niet melkpoeder op tijd in de haven te krijgen, laat staan dat het lukt om het te verschepen. Dit is écht een hoofdpijnkwestie voor de Amerikanen. Ze zijn goedkoop (met een nog dalende prijs) én de grootste exporteur van magere melkpoeder ter wereld, maar de aanhoudende leveringsproblemen bezorgen hen ook een naam als 'onbetrouwbare handelspartner'. 

Het feit dat Europese handelaren vorige week toch een grote exportorder in de wacht sleepte bij Algerij (ONIL-tender), relativeert het prijsprobleem van Europa ook iets. Bovendien is magere melkpoeder uit Nieuw-Zeeland bijna net zo duur. Met transportkosten erbij zelfs nog duurder. Voor een aantal bestemmingen - met name in sub-Sahara Afrika - doen de hoge Europese melkpoederprijzen wel flink pijn. Europese bedrijven zien klanten afhaken, Afrikaanse kopers moeten naar alternatieven kijken.

Binnenlandse markt blijft belangrijk
Met de huidige prijzen voor melkpoeder en de kleinere beschikbaarheid in de Europese Unie is ondertussen wel de verwachting dat de binnenlandse markt (in de Europese Unie) nog belangrijker wordt, zeker ook voor het Nederlandse bedrijfsleven.

De komende maanden moet blijken of de hierboven geschetste situatie in stand blijft. Ondanks de achterstanden stijgt in Europa de melkproductie en in de Verenigde Staten wordt hetzelfde verwacht. Het lijkt dus aannemelijk dat de spanning op de poedermarkt afneemt en de prijzen dalen, al gaan grote spelers op de termijnmarkt ervan uit dat dit pas na de zomer een ding wordt.

VMPexp
Volle melkpoeder is voor Nederland zeker net zo'n belangrijk exportproduct als magere poeder. 
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden