Shutterstock

Nieuws Rundvlees

Rundveehandel verbaast over Duitse prijsdruk

7 April 2022 - Stef Wissink

Hoewel uit Duitsland signalen komen dat de markt voor runderen de top heeft bereikt en de prijzen teruggeschroefd worden, herkennen Nederlandse partijen zich absoluut niet in dat beeld. Er wordt in eigen land unaniem gesproken van een 'schoongeveegde' markt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Duitsland zouden de afgelopen periode - vanwege de stijgende prijzen - runderen zijn vastgehouden. Nu dit aangehouden vee op de markt gebracht wordt en de capaciteit (met Pasen in aantocht) juist wat lager ligt, voelt het aanbod wat ruimer aan. Bovendien worden de alsmaar stijgende prijzen bij eindverbruikers niet zomaar geaccepteerd, klinkt het. 

Nederlands aanbod aanhoudend klein
In Nederland wordt met enige verbazing op de stemming in Duitsland gereageerd. Veehandelaren melden dat het aanbod onveranderd krap is en dat zij geen verslechtering in de situatie bespeuren. Het aanbod van zowel uitgemolken koeien als vleesvee is klein. Ook gebruiksvee is slechts beperkt beschikbaar, wat er volgens insiders deels voor zorgt dat er op andere plekken minder afstand van koeien wordt gedaan.

Ook vanuit de vleeswereld wordt gesproken over een klein aanbod. Het is nog steeds flink puzzelen om de haken gevuld te krijgen. Daarbij was er afgelopen weken flink wat interesse uit Duitsland in Nederlands slachtvee. Partijen zijn dus verbaasd over het feit dat er sprake zou zijn van prijsdruk. "Het lijkt er op dat de Duitse slachters in moesten kopen om aan bepaalde leververplichtingen te voldoen, voor een aanzienlijke plus op de marktprijs zijn runderen ingekocht", wordt in de vleeshandel gemeld.

De vraag naar rundvlees komt van partijen uit heel Europa. Vleesverwerkers wordt vaak gevraagd of zij nog rundvlees kunnen leveren. In Europa is het aanbod klein en zijn er niet of nauwelijks voorraden voorhanden. Beter te duur, dan niet verkrijgbaar, lijkt het credo. Veelal hebben handelaren en verwerkers de volumes echter nodig om de vaste klanten van product te voorzien.

Bunnik plust
De positieve marktinschatting van Nederlandse partijen blijkt ook uit de prijsmutaties op de veemarkt in Bunnik. De prijzen voor slachtvee liepen 'gewoon' weer met €0,13 tot €0,15 per kilo op, waarmee bestaande records werden verstevigd. In de markt heerst de verwachting dat het positieve sentiment voorlopig niet wezenlijk verandert. Het krappe aanbod blijft naar voren komen in lage slachtaantallen, zo blijkt uit de marktstatistieken van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden