Shutterstock

Analyse Fosfaatrechten

'Huidige vraagprijs lease fosfaatrecht te gortig'

6 April 2022 - Stef Wissink

Hoewel het inmiddels mogelijk is afromingsvrij fosfaatrechten te verleasen of leasen, worden niet of nauwelijks zakengedaan. De huidige vraagprijzen van verleasers liggen te hoog. De handel in kooprechten loopt op een rustig niveau door.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nu het voor verleasers mogelijk is afromingsvrij fosfaatrechten te verleasen, worden fosfaatrechten aangeboden voor prijzen tussen €20 en €25 per kilo. Verschillende marktpartijen vinden dit niveau fors en noemen de gevraagde prijzen te gortig. Men wijst erop dat er afgelopen jaren op het eind van het jaar vrijwel altijd een flinke groep melkveehouders is waar enkele honderden kilo's fosfaat onbenut bleef.

Het verleasen met een afromingspercentage was niet interessant, waardoor aanbod soms niet op de markt kwam. Insiders verwachten dat richting het einde van het jaar meer aanbod van leaserechten ontstaat nu afromingsvrij leasen of verleasen mogelijk is. De marktwetten van vraag en aanbod moeten bepalen op welk prijsniveau vraag en aanbod elkaar vinden. Toch verwachten partijen dat dit eerder rond €10 is, dan rond €20. Zeker omdat de melkproductie vooralsnog niet op een hoog niveau ligt.

Kooprechten iets goedkoper
De markt voor kooprechten loopt op een vrij rustig niveau door. De prijzen zakten afgelopen dagen licht en de DCA-notering Fosfaatrechten komt deze week uit op €145,50 voor 100% benutbare rechten. Dat is €1,00 lager dan één week eerder. De prijzen liggen daarmee iets boven de niveaus van vorige jaren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden