Shutterstock

Analyse Melk

Kaas houdt de stemming erin op kalmere markt

8 April 2022 - Klaas van der Horst

Met vloeibare zuivel over de gehele linie iets in de min en de melkpoeders grotendeels stabiel, bleef deze week alleen kaas nog over als product waarbij de prijzen nog stappen omhoog zette.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bij de kazen kwam er gemiddeld nog zo'n €80 per ton bij. Prijstechnisch gezien blijft mozzarella overgewaardeerd, maar het is ook het product waar de meeste vraag naar is. Een aanbod-overschot, waar nog geen jaar geleden voor werd gevreesd vanwege bijbouw van productiecapaciteit, is helemaal niet meer aan de orde. 

De andere kaassoorten deden ook goed mee. Edammer kaas liep daarbij iets in op Goudse - ook al vanwege een gezonde vraag. Cheddar steeg gerekend naar euro's het meeste in prijs en noteert zo'n €5.500 per ton.

Bij de melkpoeders was volle melkpoeder deze week de vreemde eend in het bijt. Terwijl de boterprijs een aardige veer moest laten en magere melkpoeder slechts mondjesmaat duurder werd, zette de prijs van vol poeder een relatief flinke stap omhoog. Welke conclusies hier aan moeten worden verbonden, lijkt niet direct duidelijk, maar het zijn opvallende bewegingen.

Bij de weipoeders was ondertussen een lichte daling van de prijzen merkbaar. Voor de veevoersector blijft weipoeder toch een enorm duur product.

Bij de vloeibare zuivel vond een stevige correctie naar beneden plaats, waarbij de winst van de week ervoor goeddeels verloren ging. Zeker bij room en magere melkconcentraat. 

Ook de prijzen voor rauwe melk daalden iets op de spotmarkt. Of deze bewegingen vooral een gevolg zijn van het traditionele dipje kort voor Pasen, of dat ook een toenemende melkaanvoer en misschien een nuchtere terugblik op de voorbije week meespeelden? Mogelijk hebben ze alle hun effect gehad. Volgende week zal meer duidelijk worden. Dan wordt weer bijgekocht voor de periode na Pasen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden