Photostudio Weiman

Nieuws Melk

Duitse zuivel zonder gas binnen 3 dagen plat

11 April 2022 - Klaas van der Horst

Dichtdraaien van de Russische gaskraan zonder een alternatief zou catastrofaal zijn voor de Duitse zuivelindustrie. De keten zou binnen drie dagen plat liggen, wat ook voor de melkveehouderij en de retail een ramp zou zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

"Voor het verwerken, koelen en verwarmen en bewaren van zuivel is gas van existentieel belang", aldus Stahl afgelopen vrijdag (8 april).  Om deze reden heeft het MIV medio maart al contact opgenomen met de politiek om met voorrang een alternatief te vinden voor het Russische gas, mocht de kraan helemaal dicht gaan. 

Klem met retailcontracten
Gas is niet het enige probleem voor de Duitse zuivelindustrie. De hoge prijzen op de zuivelmarkt maken het veel bedrijven ook lastig. Vooral die bedrijven die producten maken met extra toegevoegde waarde. Die kunnen niet de hoge melkprijzen uitbetalen die het huidige prijsniveau in de markt weerspiegelen en die de producenten van simpele bulkproducten maken, zoals boter en magere melkpoeder. De meerwaarde-producenten zitten vaak klem door langlopende retailcontracten, die niet of nog maar weinig hebben meebewogen met de markt, terwijl ze de melkveehouders wel een concurrerende en ook noodzakelijk hogere melkprijs moeten uitbetalen. Ze staan daardoor vaak financieel sterk onder druk, stelt Stahl.

Vlog-verband ligt dwars
Een derde probleem, dat weer wel wordt veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, is de beschikbaarheid van Vlog-waardige grondstoffen. Een groot deel van deze grondstoffen moet uit Oekraïne komen, maar is nu niet beschikbaar. Het MIV wil daarom graag tijdelijke aanpassing van eisen, maar daar wil de Vlog-organisatie niet aan meewerken. Volgens Stahl kan dat tot gevolg hebben dat de hele Vlog-keten in gevaar komt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden