Photoagriculture / Shutterstock.com

Analyse Boter

Kan opgeklopte boterprijs standhouden?

13 April 2022 - Wouter Baan

Hoewel boterhandelaren wel wat gewend zijn, is de markt nu net een achtbaan. Door de oorlog in Oekraïne zit er veel sentiment op de markt. Tot twee weken geleden schoten de prijzen omhoog. Intussen heeft er een correctie plaatsgevonden. Wat kunnen we verwachten?

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De spanning op de botermarkt is door de oorlog flink opgelopen. Daags na de Russische invasie in Oekraïne zakte de markt weg, waarna een prijsrally volgde en de prijzen piekten tot boven de €7.500 per ton. De DCA-notering bleef iets onder dat niveau steken. Sinds begin april zijn de prijzen wel weer wat teruggezakt. De roomprijs piekte tegelijkertijd op een nooit eerder bereikt niveau van €9.000 per ton. Room is daardoor overgewaardeerd ten opzichte van boter, wat een gevolg is van een goede vraag vanuit het verssegement.

Op dit moment lijkt de stijgingsruimte voor boter beperkt. De hoge prijzen maken dat speculanten nu niet instappen uit vrees voor een prijscorrectie. Bovendien is het vastleggen van volumes een aanslag op de werkkapitaal. Een truck boter kost meer dan €200.000. Wanneer je een serieus volume wil vastleggen, lopen de bedragen in de miljoenen. Dit maakt handelspartijen terughoudend.

Markt in teken van schaarste 
Bovendien is het vinden van volumes überhaupt een uitdaging. De markt staat nog steeds in het teken van schaarste, aangewakkerd door de aanhoudend lage melkaanvoer in Noordwest-Europa. Doorgaans wordt de voorjaar- en zomerperiode door producenten gebruikt om voorraden aan te leggen om die vervolgens in de tweede helft van het jaar uit te leveren, als de vraag naar boter seizoensmatig aantrekt. Tot nu toe is dat nog niet gebeurd, zo geven insiders aan.

Op de Duitse termijnmarkt EEX zijn de meeste maandcontracten teruggezakt naar minder dan €7.000 per ton. Dit wekt de verwachting dat de botermarkt voorlopig het hoogtepunt heeft bereikt. Na Pasen is de markt doorgaans sowieso minder bullish. De melkaanvoer stijgt dan seizoensmatig, terwijl de vraag in de zomer kalmer is. In het najaar veranderen de fundamentals, als de vraag vaak weer toeneemt en de melkproductie slinkt. Of de botermarkt dit jaar tijdens de zomermaanden kalmer aanvoelt, moet echter nog blijken. Op dit moment gaat de botermarkt op en neer, gevoed door een nerveus sentiment.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden