Hochwald

Analyse melk

Kaas laatste stabiele stijger in verder verdeelde markt

15 April 2022 - Klaas van der Horst

In een zuivelmarkt met torenhoge prijzen lijkt er even geen collectieve koers te vinden. De poeders zijn iets zwakker geprijsd, boter zakt ook iets, maar roomt veert iets op. De rest van het vloeibare segment oogt verdeeld. De kaasprijzen blijven als enige gestaag omhoog klimmen.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hier zijn ook wel enige signalen op te vangen dat niet alles alleen maar omhoog gaat. Zo zouden er hier en daar goedkopere spot-aanbiedingen zijn voor deze maand nog. Toch is de grote lijn bij de kazen nog altijd 'bullish', waarbij mozzarella de topper blijft. 

Mozzarella geeft bij de zuivelcommodities nog altijd verreweg de beste verwaarding van melk. Magere melkpoeder en room/boter is ook altijd nog een goed verwaardende combinatie, maar de iets terugzakkende prijzen voor magere melkpoeder maken deze combinatie een fractie minder interessant. Wel helpt het dat de roomprijs weer iets is opgeveerd.

Dat de prijs van magere melkpoeder iets daalt, verbaast veel handelaren niet. Magere melkpoeder uit de EU is te duur geworden voor de wereldmarkt, en er moet toch wat product worden verkocht om de markt 'schoon' te houden, zo valt te horen. Niet dat er sprake is van serieuze voorraadvorming overigens.

Inward processing
Een aantal handelaren dat toch wil blijven verkopen naar klanten in Afrika en Azië heeft daarom al eens gekeken of ze iets kunnen met goedkoper Amerikaans product, dat via de zogenoemde methode van 'inward processing' (bewerking buiten douane) moet worden doorverhandeld. Veel hangt evenwel af van de vraag hoe de wisselkoersen zich ontwikkelen. Wordt de dollar duurder ten opzichte van de euro, dan blijft hierbij niet veel marge meer over.

De notering voor volle melkpoeder daalde deze week overigens ook iets. Opmerkelijk is dat de weipoeder-notering na een kort dipje opeens weer iets aantrok.

Waar de roomprijs licht opveerde, ging de boternotering deze week een stapje verder omlaag. Magere melkconcentraat zakte ook in prijs, wat in lijn lijkt met de beweging op de markt voor magere melkpoeder.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden