Shutterstock

Analyse Zuivel Business

Global Dairy Trade krijgt stevig tikje naar beneden

19 April 2022 - Eric de Lijster

Na twee kleine neerwaartse correcties heeft de Global Dairy Trade (GDT) op dinsdag 19 april een stevig tikje gekregen. De mix van ontwikkelingen op de mondiale zuivelmarkt ligt aan deze daling ten grondslag. Of de Nieuw-Zeelandse internetveiling hiermee ook de toon voor de Europese zuivelmarkt zet, is de vraag. 

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde prijsindex op veilingdag 306 van de GDT ging dinsdag met 3,6% omlaag. Dit was een van de relatief sterkte dalingen van de gemiddelde prijs op de GDT in negen maanden tijd. Een daling van de koersen op de zuivelveiling lag al wel in de lijn der verwachting. Zo lag het aanbod op de veiling voor het eerst sinds 18 januari weer wat hoger. Vooral van volle melkpoeder (+7%), boter, boterconcentraat (AMF) en cheddar (alle drie ongeveer een derde hoger) werd meer aangeboden. Zuivelconcern Fonterra, hoofdaanbieder op de veiling, gaf voor de veiling aan hiermee in te spelen op ontwikkelingen aan de vraagzijde op de zuivelmarkt voor de korte termijn. Hierdoor lopen de voorraden weer wat op. 
{{dataviewSnapshot(6_1650381854)}}

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne speelt een rol, net als de lockdowns in China door de corona en de economische crisis in Sri Lanka. Voor Fonterra, 's werelds grootste zuivelexporteur, hebben deze ontwikkelingen effect op de exportpotentie van de poeders en de vetproducten. Doordat deze bewegingen geconcentreerd zijn in Zuidoost-Azië, lijken ze vooralsnog een beperkt effect te hebben op de tendensen op de Europese zuivelmarkt. Komende donderdag worden daar de DCA-zuivelnoteringen weer bekendgemaakt, die duidelijk maken wat de trend is in Noordwest-Europa. Fonterra omschrijft het perspectief van de mondiale zuivelmarkt voor de lange termijn nog steeds als positief.

De melkpoeders (foto) leverden op de veilingdag van vandaag het meeste aan waarde in. De gemiddelde prijs van volle melkpoeder, verantwoordelijk voor ruim 55% van het aanbod, daalde met 4,4% tot US $4.207 per ton. Magere melkpoeder leverde 4,2% in tot $4.408 per ton. Ook de boterproducten noteerden rode cijfers. Boter daalde met 3,7% in prijs tot $6.640, terwijl AMF zo'n 1,3% minder waard werd tot $6.802 per ton. Ook Cheddar moest met een daling van -3,9 tot $6.185 per ton terrein prijsgeven. Het minimaal aangeboden lactose deed mee aan de neerwaartse tendens met een daling van 2,4% tot $1.565 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden