Shutterstock

Analyse Rundvlees

Rundvlees blijft beperkt beschikbaar

21 April 2022 - Stef Wissink

De prijzen voor runderen én rundvlees blijven voorlopig hoog. Ook al staat in Duitsland de markt voor met name vleesstieren iets meer onder druk. In Nederland ligt de markt er nog steeds solide bij.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bij onze oosterburen bestaat het vermoeden dat vleesveehouders, vanwege de stijgende prijzen, wat vertraagd hebben afgeleverd. Afgelopen weken zijn namelijk meer dieren afgeleverd, waardoor de prijzen nu meer onder druk staan. Ook klaagt de vleeshandel in Duitsland over het feit dat de gestegen inkoopprijzen niet geheel doorberekend kunnen worden. Er is vooral druk bij de prijzen voor vleesstieren. 

Nederland blijft stabiel
In Nederland is vooralsnog overigens geen sprake van druk op de prijzen. De noteringen bewogen zich afgelopen weken stabiel tot opnieuw hoger. In de handel valt op te merken dat de slachthuizen het aangeboden vee nog altijd graag opnemen, zowel slachtstieren als -koeien. Van druk op de prijzen is dus geen sprake. Wel wordt gewezen op het feit dat de prijzen in Duitsland tot nog toe op een wat hoger niveau lagen. Hoewel de stijgingen afgelopen periode sterk waren, heeft de vleeshandel die vooralsnog redelijk kunnen doorgeven. 

Op de veemarkt in Bunnik stegen de prijzen voor slachtstieren (R) opnieuw enkele dubbeltjes in prijs. De gemiddelde notering komt nu uit op €5,03 per kilo geslacht gewicht. Voor slachtkoeien (R) wordt inmiddels €5,10 per kilo geslacht gewicht betaald. Worstkoeien van eerste kwaliteit staan inmiddels op €3,93 per kilo. 

Europese productie dit jaar 0,9% kleiner
Volgens een short term outlook van de Europese Commissie voor de agrarische markten krimpt de productie van rundvlees in de Unie met 0,9%. De consumptie blijft stabiel op ongeveer 10,2 kilo per persoon. De handel (zowel import als export) in rundvlees met derde landen neemt weer toe als gevolg van de kleiner wordende impact van de coronapandemie, is de verwachting.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden