Shutterstock

Nieuws Melk

Krijgt corona opnieuw vat op zuivelmarkt China?

22 April 2022 - Stef Wissink

De Chinese import van zuivelproducten is het jaar op een aanzienlijk lager niveau gestart dan vorig jaar. Een combinatie van factoren lijkt de vraag een duw naar beneden te hebben gegeven. Het is één van de oorzaken van de iets zwakkere toon op de internationale zuivelmarkten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

China importeerde de afgelopen jaren steeds meer zuivelproducten, maar voorlopig lijkt de piek in 2021 te hebben gelegen. Uit cijfers van het Chinese douane blijkt dat de import van zuivelproducten over het eerste kwartaal een flinke tik heeft opgelopen. In totaal ging er in de maanden januari tot en met maart 1.010.000 ton aan zuivelproducten de grens over. Dat was ongeveer 14% minder dan over dezelfde periode vorig jaar. Op maandbasis bedroeg de krimp in maart zelfs bijna 30%. Het importvolume daalde van 380.000 ton in 2021 tot zo'n 270.000 ton dit jaar.

Corona heeft flinke impact op logistiek
Het strikte coronabeleid in China zorgt ervoor dat er op het moment weer sprake is van grootschalige lockdowns, waaronder in een aantal havenplaatsen. Het bemoeilijkt de logistieke processen en zorgt soms voor forse wachttijden bij invoer uit andere landen. Bovendien lijkt ook de logistiek binnen China lastiger geworden. Analisten melden dat lokale zuivelfabrieken meer melk krijgen aangeboden die niet over langere afstand vervoerd kan worden. Deze fabrieken bewerken de melk veelal tot poeders wat met name de Chinese vraag naar melkpoeder op de wereldmarkt heeft gereduceerd.

Naast de problematiek rondom corona speelt ook de stijgende Chinese zuivelproductie waarschijnlijk een rol. De melkplas in China dikte vorig jaar bijna 7% aan en het volume bereikte daarmee het hoogste niveau in jaren.

Prijseffect voelbaar
Op de meest recente veiling van de Global Dairy Trade laat de afgenomen Chinese vraag zich voelen. Met name melkpoeders moesten door het gebrek aan kopers uit Azië een veer laten. Volle melkpoeder leverde 4,4% aan waarde in en magere melkpoeder 4,2%. Respectievelijk kwamen de noteringen voor beide producten uit op $4.207  en $4.408  per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden