Hochwald

Analyse zuivel

Kaasmarkt blijft vast, dik vloeibaar schiet omhoog

22 April 2022 - Klaas van der Horst

De markt voor vaste zuivel laat een verdeeld beeld zien. De poederprijzen gaan verder omlaag, terwijl de kaasprijzen blijven stijgen. Ook boter is iets duurder geworden, maar dat gebeurt vooral in het kielzog van de room. Daarvan is de prijs, net als die van magere melkconcentraat, sterk omhoog geschoten.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sommige partijen hadden zo'n soort prijsbeweging een week geleden al verwacht, omdat toen al werd gehandeld voor de behoefte na de paasdagen. Met een lichte vertraging is het effect er alsnog.

De roomprijs schoot volgens de notering van DCA met €200 omhoog naar €8.710 per ton. De concentraat-notering ging met €120 per ton omhoog.

De spreiding in prijzen was overigens groot bij room. Sommige partijen noteerden prijzen tot ruim €9.000 per ton, andere kwam niet verder dan €8.500 per ton. Dat de boterprijs ook steeg, was meer een neveneffect van de sterke prijsstijging bij room. De botermarkt blijft weliswaar krap en voorraadvorming vindt hoegenaamd niet plaats, zo valt te horen. Toch is hier de weerstand tegen hogere prijzen vrij groot.

Bij magere melkconcentraat was het beeld iets rustiger dan bij room, maar hier valt met name het verschil in beweging ten opzichte van magere melkpoeder op.

De notering van magere melkpoeder verloor €175 per ton, wat om allerlei redenen goed verklaarbaar kan zijn, maar magere melkconcentraat steeg ondertussen naar een zodanig prijsniveau dat daar (rendementstechnisch) geen magere melkpoeder meer van te maken is. Het concentraat kan ondertussen nog wel worden ingezet voor de productie van verse zuivel of kaas.

De aanhoudende prijsdalingen op de melkpoedermarkt hebben vooral te maken met de ontwikkelingen buiten Europa. Daar is goedkoper product beschikbaar, geholpen door een ook goedkopere dollar. Vooral magere melkpoeder uit de VS is aantrekkelijk geprijsd. Toch aarzelen kopers bij de gemiddeld nog steeds hoge prijsniveau's van dit moment. Op de recente GDT-veiling (die verder daalde) waren het met name de niet-Chinese Aziaten die het lieten afweten, zo valt te horen. En prijsdalingen op de GDT hebben meestal ook effect op de noteringen in Europa.

Bij de melkpoeders stak de notering voor volle melkpoeder positief af tegen de rest. Volle melkpoeder is evenwel een klein product op de vrije markt. ook al is het productievolume ervan best omvangrijk. Het wordt voornamelijk geproduceerd op bestelling. Daarom wordt de notering ook vaak als een soort rekenprijs gezien.

Net als van magere melkpoeder daalde ook de notering van weipoeder, waarbij ook nog eens opvalt dat het prijsverschil tussen weipoeder food en weipoeder feed. Het is een nevenverschijnsel van een dalende markt.

De kaasmarkt blijft ondertussen vast, met oplopende prijzen, maar de prijsbewegingen lopen niet altijd parallel met het gevoel over wat er in de markt gebeurt. Er waren nogal wat geluiden over sterk stijgen prijzen voor Cheddar. Dat valt uiteindelijk mee. Ondertussen werden sterkere prijsstijgingen voor Goudse en Edammer kaas genoteerd dan eerst werd gedacht. 

Mozzarella bleef ondertussen ook goed gevraagd en noteerde €25 per ton meer dan een week eerder. Misschien omdat de kaasmarkt als geheel zo gestaag omhoog blijft gaan, valt hier het meeste vertrouwen te proeven. Er is een goede vraag, bij een krappe beschikbaarheid van product en relatief weinig geklaag over de prijzen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden