Shutterstock

Nieuws Melkaanvoer

Melkers in Nieuw-Zeeland geven nu toch weer gas

22 April 2022 - Wouter Baan

In de afgelopen maanden liet de melkproductie in Nieuw-Zeeland een grote achterstand zien, maar die is maart behoorlijk ingelopen. Hoewel nog steeds sprake is van een jaar op jaar-daling is het verschil veel minder groot dan die was.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nieuw-Zeelandse melkproductie in maart bedroeg 1,81 miljoen ton. Dit is een daling van 1,45% tegenover dezelfde periode vorig jaar. In de maanden hiervoor bedroeg de achterstand nog meer dan 6%. In maart lag de aanvoer tevens weer boven het vijfjarig gemiddelde. 

Regen in maart
De minder grote daling is opvallend, temeer omdat de nazomer in Nieuw-Zeeland aanvankelijk flink droog was en de grasgroei sterk afnam. In maart heeft het echter flink geregend. Dit leidde op het Noordereiland, nabij Auckland, zelfs tot overstromingen. Klaarblijkelijk was deze regenval voor de melkproductie echter een gunstige ontwikkeling. Wat op de achtergrond uiteraard ook meespeelt, zijn de hoge melkprijzen.

Bij Fonterra, veruit de grootste verwerker in het land, ligt voor dit seizoen een recordhoge melkprijs in het verschiet. De jongste prognose gaat uit van een melkprijs tussen de NZ$9,30 en NZ$9,90 per kilo milk solids. Dit betekent een middenprijs van NZ$9,60, wat 40 cent hoger is dan de voorlaatste prognose, die al een record was. In Nederlandse maatstaven komt dit neer op een dikke veertiger. Naarmate de prognoseprijs opliep, namen de slachtcijfers af, zoals dat vaker het geval is.  

Verdere krimp tot 2030
Desalniettemin gaat Fonterra voor de langere termijn uit van een krimpende melkproductie, ingeven door de steeds strengere milieuwetgeving. CEO Miles Hurrel gaf deze week in een interview met Bloomberg aan rekening te houden met een verdere krimp van 2% á 3% tot 2030.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden