Photoagriculture / Shutterstock.com

Analyse Ruwvoer

Veehouders zijn voorzichtig op ruwvoermarkt

3 Mei 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De handel in ruwvoer loopt stabiel door. Fouragehandelaren laten weten goed werk te hebben, maar dat het niet overdreven druk is. Het droge voorjaar maakt diverse veehouders overigens wel voorzichtig als het gaat om het aanbieden van overgebleven ruwvoer.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kunstmest is duur en het wel of niet verlenen van derogatie hangt als een donkere wolk boven de markt. Daar komt nog eens bij dat het voorjaar tot nu toe relatief droog verloopt en dat bij- en restproducten flink aan de prijs zijn. Dat maakt dat veehouders voorzichtig zijn met verkopen van kuilgras en snijmaïs. "Beter mee verlegen, dan om verlegen", zo luidt het devies op het moment.  

Goede maïskuilen zijn gezocht en het valt volgens fouragehandelaren niet mee om goede snijmaïs te vinden. De vraag is er overigens wel, klinkt het uit de markt. Maar als er geen aanbod is, dan houdt het snel op. De DCA Indicatieprijs voor snijmaïs blijft daarom deze week stabiel op €80,00 per ton.

Relatief rustige handel
Het aanbod van kuilgras komt deze week iets meer los, maar ook hier houdt het niet over. Bij sommige veehouders is de eerste snede gemaaid en onder goede omstandigheden de kuil in gegaan. Diverse boeren willen daarom nu wel afscheid nemen van overgebleven kuilgras. Volgens insiders loopt de kwaliteit van het aangeboden kuilgras wel sterk uiteen. Naar goed kuilgras is wel een goede vraag, maar voor mindere kwaliteit loopt het geen storm. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras blijft gelijk aan vorige week, op €70 per ton.

Ook de handel in hooi en stro is relatief rustig. Stro is er voldoende, maar onder meer door hoge transportkosten blijft de prijs deze week stabiel. De DCA Indicatieprijs staat op €130 per ton, zowel voor tarwe- als gerstestro. De vraag naar hooi is rustig. Het weideseizoen is begonnen en dat is te merken in de belangstelling. Verschillende klanten proberen het uit te zingen tot de nieuwe oogst, meldt een insider. De DCA Indicatieprijs voor weidehooi staat op €185 per ton. In graszaadhooi is nauwelijks handel. Kwaliteit is het hele seizoen al een probleem door een natte periode tijdens de oogst. Daarom zijn bepaalde veehouders overgestapt op gewalst stro. De Indicatieprijzen voor graszaadhooi lopen van €130 per ton voor Engels raai tot €145 per ton voor rietzwenk.

Zoeken naar nieuw evenwicht
Op de markt voor bijproducten is het zoeken naar een nieuw evenwicht. De koeien lopen weer buiten en/of er wordt vers gras gevoerd. Dat vraagt om aanpassingen in het rantsoen. Enkele handelaren merken dat de vraag naar bijproducten iets afneemt nu veehouders bovenop de kosten zitten. Peen wordt op het moment vrij veel aangeboden. Daar is ook vraag naar, maar veehouders schrikken soms wel van de kosten voor spoelen en transport. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel komt uit op €3,55 per procent droge stof. De prijs van voeraardappelen blijft stabiel op €45 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden