Glanbia

Nieuws Melk

Ierse melkaanvoer kleiner, Glanbia snijdt in quota

3 Mei 2022 - Stef Wissink

Net als in andere grote Europese zuivellanden loopt nu ook in Ierland de melkaanvoer wat terug ten opzichte van één jaar eerder. Glanbia anticipeert vrijwel direct op de krappere aanvoer door maatregelen die de voorjaarspiek in melkaanvoer af moeten vlakken, deels te schrappen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De groei van de Ierse melkplas is vooralsnog even tot stilstand gekomen. In 2021 viel de melkproductie bijna elke maand van het jaar flink hoger uit dan een jaar eerder. Over maart, de eerste maand waarin de productie na de winter echt op gang komt in Ierland, is echter 2,6% minder gemolken dan in maart 2021. Wel zette de aanvoer over maart een flinke stap omhoog ten opzichte van februari, nu de productie klimt richting de traditionele voorjaarspiek in mei.

Trendbreuk of incident?
De Ierse melkaanvoer kwam over maart 2022 uit op 826.192 ton. Dat was zo'n 22.000 ton (2,6%) minder dan in maart 2021, toen er 848.270 ton melk bij verwerkende bedrijven werd aangeleverd. De melkproductie ligt nog wel fors boven het 5-jarig gemiddelde van 759.110 ton, een teken van de snelle productiestijging in Ierland in de afgelopen jaren. Of de maart-productie een incident is of een trendbreuk inluidt, moet de komende maanden blijken.

Coöperatie Glanbia speelt in op verkrapping
Volgens de Ierse zuivelverwerker Glanbia wordt de teruggevallen melkaanvoer veroorzaakt door de hoge inputkosten, waarmee veehouders kampen, en de tegenvallende grasgroei dit voorjaar. Leveranciers aan het coöperatieve Glanbia mogen vanwege de achterblijvende melkaanvoer de komende maanden meer melk aanleveren dan eerder voorzien.

Glanbia kampt met een vertraging bij de bouw van een nieuwe kaasfabriek in Belview. Hierdoor besloot het concern om de traditionele piek in melkaanvoer in de maanden april, mei en juni voor een aantal jaren af te toppen. Deze productiebeperkende maatregelen worden nu deels teruggeschroefd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden