Shutterstock

Analyse Global Dairy Trade

Zuivelprijzen duikelen flink op Global Dairy Trade

3 Mei 2022 - Wouter Baan

De Global Dairy Trade is op de eerste veiling van mei tegen de grootste daling sinds 2014 aangelopen. Daarmee wordt het mindere sentiment op mondiale zuivelmarkt opnieuw bevestigd. Vooral de boterprijs loopt een flinke kras op.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met de veilinguitslag is de rally op de zuivelmarkt definitief over, de gemiddelde prijsindex op de GDT levert 8,5% in. De boterprijs verliest 12,5% tot $5,807 per ton. Het laagste niveau sinds begin dit jaar. Ook de melkpoederprijzen boeten stevig in, met verliezen van wel 6,5% voor zowel vol als mager. Ook aangeboden product uit Europa werd fors lager verhandeld. Met een daling van 8,6% blijft ook cheddar niet buiten schot. De dalingen zijn bovendien veel forser dan waarop analisten hadden gerekend.

Correctie op de snel gestegen prijzen
De verliezen houden niet direct verband met een groeiend aanbod. Hoewel de melkproductie op het noordelijk halfrond toewerkt naar de seizoensmatige piek, blijft de aanvoer fors achter bij andere jaren. Daarbij zijn de zuivelvoorraden schaars en is productietoename bij veel fabrieken wenselijk om in te lopen. De daling lijkt eerder een correctie op de snel gestegen zuivelprijzen eerder dit jaar. Vooral in maart ging de markt hard omhoog, toen de oorlog in Oekraïne in alle hevigheid oplaaide. Intussen is de markt weer tot bedaren gekomen en ontstaan er twijfels.

De twijfels gaan over de draagkracht onder de - historisch gezien - hoge prijzen. Temeer nu retailers veel weerstand geven. Daarbij importeert China fors minder melkpoeder. In maart lag de import van magere melkpoeder een kwart lager dan vorig jaar, de weipoeder-import halveerde zelfs. De lagere Chinese importbehoefte komt door een toenemende productie aldaar. Ook remmen de strenge coronamaatregelen waarschijnlijk de vraag.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden