Shutterstock

Nieuws Fosfaatrechten

Lagere afroming heeft op prijs fosfaat amper effect

4 Mei 2022 - Klaas van der Horst

Het besluit van minister Staghouwer (LNV) om de afroming bij verhandeling van fosfaatrechten te beperken van 20% naar 10% trof de handel bij verrassing.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de eerste dagen daarna ging de prijs van fosfaatrechten even flink onderuit naar €140 tot €141 per verhandeld recht. Daarna ging het weer richting het oude niveau. Naar rato van het volume fosfaat wat een koper meer krijgt, kan een verdere daling gerechtvaardigd zijn en was een prijs van €133 of €134 per recht wel 'eerlijker' geweest. Op de markt komen prijzen evenwel niet tot stand op basis van een eerlijke herverdeling of iets degelijks. Vraag en aanbod zorgen voor een zeker evenwicht.

Nieuw prijsevenwicht kort iets lager
Het nieuwe prijsevenwicht schoof in de loop van de week steeds verder naar het oude toe, bijna alsof het besluit van de minister er niet was geweest. Of dat zo blijft, kan niemand zeggen. De markt is gemiddeld genomen vrij rustig, wat ook komt doordat veehouders nu vaak wel andere dingen aan hun hoofd hebben. 

De leasemarkt was nog rustiger dan de koopmarkt, maar voor degenen die op zoek zijn naar kleine partijen fosfaat misschien wel aantrekkelijker dan de koopmarkt. Met een prijs van €17,50 per leaserecht is hier de markt net iets vriendelijker dan de koopmarkt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden