Shutterstock

Analyse Rundvlees

Wordt de stijgende trend in prijs slachtrund gebroken?

5 Mei 2022 - Stef Wissink

Het begint er meer en meer op te lijken dat de prijzen voor rundvlees de top hebben bereikt. In Duitsland is al enkele weken sprake van prijsdruk en ook in Nederland lijken er prijscorrecties aanstaande, zo weten insiders te melden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de week voor Pasen werden de Duitse inkoopnoteringen voor met name vleesstieren al wat teruggeschroefd en ook in de afgelopen weken is er sprake van wat prijsdruk. De luxe delen van het rund zijn moeilijker te slijten en in de sector valt nog altijd op te merken dat de consument prijsbewust lijkt te kiezen. Het gevolg is dat de uitbetalingsprijzen van uitgemolken koeien en luxe vleesstieren relatief dicht bij elkaar liggen. 

Top bereikt
Met name in het luxe segment lijken geen verdere prijsstijgingen in de keten te kunnen worden doorgegeven. De consument kampt over de hele linie met een forse inflatie en lijkt inmiddels wat minder vaak de knip te trekken voor het 'dure' rundvlees. Een zeer krap aanbod maakte oplopende noteringen evenwel lange tijd mogelijk.

Slachters moesten bovendien meegaan met de verhogingen om voldoende vee aan de haak te krijgen. Op dit moment bespeuren rundveehandelaren echter een minder verhitte strijd om het rund. Deze week zullen de eerste slachterijnoteringen waarschijnlijk een stap naar beneden zetten, zowel voor worstkoeien als vleesvee. De meeste veemarktnoteringen voor runderen bleven de afgelopen week stabiel, enkel slachtkoeien in Bunnik konden nog een plusje optekenen.

Ondertussen lijkt het aanbod van runderen laag te blijven maar niet verder te verkrappen. De afgelopen maanden schommelt het aantal slachtingen rond het niveau van vorig jaar.

Basis blijft stevig
Dit kleine aanbod zorgt er volgens handelaren voor dat niet gevreesd hoeft te worden voor een afbrokkeling van de basis onder het sterke sentiment. De huidige fase lijkt vooral een correctie te gaan betekenen op het huidige zeer hoge prijsniveau. Het lijkt dan ook niet waarschijnlijk dat de prijzen voor rund(vlees) direct fors zullen kelderen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden