Shutterstock

Nieuws Melk

Meer omzet en veel beter resultaat voor DeltaMilk

6 Mei 2022 - Klaas van der Horst

Coöperatie DeltaMilk, eigenaar van kaasmaker De Graafstroom, heeft vorig jaar een fors hogere omzet gerealiseerd dan één jaar eerder. Ondertussen werkt de zuivelcoöperatie aan een verdere versterking van het vermogen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bovenstaande blijkt uit de jaarcijfers die de coöperatie heeft gedeponeerd. De omzet steeg van €194,4 miljoen in 2020 naar €211,3 miljoen in 2021. Dat komt neer op een plus van 8%. Het nettoresultaat steeg van €9.901 naar €942.784. Mede hierdoor was er bij DeltaMilk meer ruimte voor het doen van een nabetaling. 

DeltaMilk moet tegelijkertijd zorgen voor een sterker eigen vermogen. Dit is - met nog geen €10 miljoen - namelijk vrij zwak. Het garantievermogen van de coöperatie bedraagt een kleine €25 miljoen. Dat is ongeveer €1,6 miljoen groter dan een jaar eerder en beloopt ruim 35% van het balanstotaal.

DMF-melk blijft belangrijk
De coöperatie heeft ook investeringsplannen en wil komende jaren zo'n €5,3 miljoen investeren in een nieuwe, duurzame energievoorziening voor kaasfabriek 'De Graafstroom'. Daar wordt ongeveer 400 miljoen kilo melk per jaar verwerkt, waarvan de helft van eigen leden komt. De andere helft wordt via de Dutch Milk Foundation berokken van FrieslandCampina. Dat volume is wel kleiner dan bij de start van het bedrijf in 2009. Toch blijft de fabriek in Bleskensgraaf voor een aanzienlijk deel van de aanvoer afhankelijk van FrieslandCampina. In 2020 is een nieuwe langjarige afspraak gemaakt voor de leverantie van melk.

Het grootste deel van de omzet, met name kaas en wei, wordt behaald met verkopen aan afnemers in Nederland. In 2020 ging het om €186 miljoen en in 2021 steeg dit naar bijna €205 miljoen. Daarmee is Nederland dominanter geworden als afzetgebied voor de Zuid-Hollandse coöperatie (97%). De verkopen binnen de Europese Unie daalden met zo'n €2 miljoen naar €5,5 miljoen en waren daarmee goed voor 3% van de omzet. Er is ook export naar bestemmingen buiten de Europese Unie, maar het volume daarvan blijft onder de €1 miljoen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden