AnoukHPhotography / Shutterstock.com

Analyse Ruwvoer

Droogte krijgt ook vat op de ruwvoermarkt

10 Mei 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De stemming op de ruwvoermarkt begint voorzichtig aan te schuiven. Het relatief droge weer is de belangrijkste oorzaak daarvan. Het veranderende sentiment leidt niet direct tot meer handel, maar veehouders informeren volgens verschillende insiders wel meer naar wat er te krijgen is.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het deel van de veehouders dat ruim in de voervoorraad zit is erg voorzichtig met aanbieden. Voor de komende veertien dagen wordt geen regen van betekenis voorspeld en ze willen even afwachten hoe het seizoen zich verder ontwikkeld. Aan de andere kant informeren veehouders die aan de schrale kant in het voer zitten de laatste dagen meer naar wat te krijgen is en tegen welke prijs.

Goed kuilgras wordt maar beperkt aangeboden. Het gras van mindere kwaliteit is beter de krijgen. Aan de vraagkant is het nog rustig, maar enkele handelaren merken wel dat er meer wordt geïnformeerd naar kuilgras. Het blijft wel vooral bij informeren en er wordt niet veel extra daadwerkelijk gekocht. De DCA Indicatieprijs is gestegen ten opzichte van vorige week naar €75 per ton voor goed kuilgras.

Snijmaïs is net als kuilgras lastig te vinden op het moment. Veehouders zijn niet happig om te verkopen. Veel boeren willen eerst even zien hoe het groeiseizoen zich verder ontwikkelt en zeker weten dat ze niet zonder komen in de staart van het seizoen. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week op €80 per ton.

Vraag naar bijproducten blijft goed
De markt voor bij- en restproducten is zoekende. De wachttijden voor bierbostel zijn weggewerkt bij de meeste leveranciers maar de vraag blijft goed, zeker voor deze tijd van het jaar. Wat beschikbaar komt vindt snel een bestemming en verschillende veehouders leggen een voorraad aan. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €3,55 per procent droge stof. De beschikbaarheid van voeraardappelen houdt niet over. De aardappelprijzen zijn flink gestegen en de verwerkende industrie kan veel aardappelen gebruiken. Ook de partijen die in jaren met meer aanbod afgekeurd zouden worden. De DCA Indicatieprijs van voeraardappelen staat op €45 per ton voor zover er fatsoenlijke aardappelen te krijgen zijn.

De handel in weidehooi is erg rustig. Waar naar kuilgras meer wordt geïnformeerd is dat bij weidehooi nauwelijks het geval. De vaste handel loopt door maar extra vraag is er praktisch niet. De DCA Indicatieprijs blijft op €185 per ton staan. De vraag naar graszaadhooi neemt wel iets toe volgens enkele handelaren. Akkerbouwers met nog graszaadhooi in de schuur willen daar onderhand ook wel vanaf. Prijzen staan daardoor ondanks de toegenomen vraag iets onder druk en lopen van €130 per ton voor raaigras tot €140 voor rietzwenk. De handel in stro loopt gestaag door. De prijs zit rond de €125 à €130 per ton voor zowel tarwe als gerstestro.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden