Agrifoto

Analyse Melk

Nederlandse melkaanvoer houdt dalende trend vast

10 Mei 2022 - Eric de Lijster

De Nederlandse melkaanvoer blijft stevig onder het niveau van de afgelopen jaren liggen. Ook in april is het volume melk dat bij de verwerkers is aangeleverd fors lager. Daarbij valt de vetproductie relatief nog lager uit. De melkaanvoer ligt daarmee dit jaar op het laagste niveau sinds 2016, een jaar na het einde van het melkquotum.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nederlandse zuivelfabrieken hebben in april in totaal 1.151.562 ton melk verwerkt, 2,6% minder dan in dezelfde maand vorig jaar. Daarmee is de daling van de melkaanvoer relatief vrijwel gelijk gebleven aan die van maart, toen 2,5% minder melk is verwerkt. In april daalt de melkaanvoer traditioneel iets door onder meer de omschakeling naar weidegang, om vervolgens te pieken in mei. Het vetgehalte pakt in april wel lager uit dan in maart. Het vetgehalte komt uit op gemiddeld 4,47% tegenover 4,53% in april vorig jaar. De vetproductie laat daardoor een daling zien van 3,9% tot 51.510 ton. In maart was deze daling nog 3,5%. 

Structureel minder dan laatste vijf jaar
De Nederlandse melkaanvoer valt precies sinds april vorig jaar structureel lager uit dan het vijfjarig gemiddelde. In april 2021 kwam de melkaanvoer met ruim 1,18 miljoen ton nog net boven dit gemiddelde van de laatste vijf jaar uit. In de 12 maanden en erop is hij er ver onder gedoken en gebleven. De melkaanvoer van afgelopen maand van ruim 1,15 miljoen ton is ruim 2,2% lager dan het vijfjarig gemiddelde. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden