Shutterstock

Nieuws Schade

Ganzenvraat in duur gras strop voor Faunafonds

11 Mei 2022 - 2 reacties

De schade die wilde ganzen toebrengt aan landbouwgewassen is in het voorbije schadejaar met zo'n €5 miljoen gestegen tot €36,7 miljoen. Dit blijkt uit cijfers die BIJ12, die uitvoeringsdienst van de gezamenlijke provincies, heeft gepubliceerd. Ganzenvraat in duur gras had een flink aandeel.

Het overgrote deel van de schade-uitkeringen, bijna €31,5 miljoen, ging naar vergoedingen aan boeren om nieuw gras te kopen, omdat ganzen het land hadden kaalgevreten en/of met mest hadden vervuild. Veruit de meeste schade wordt veroorzaakt door allerlei soorten ganzen, waarbij de grauwe gans de meeste problemen veroorzaakt. Vorig jaar moest het Faunafonds voor in totaal €29,5 miljoen aan ganzenschade vergoeden. 

schadeff
De provincies met de meeste faunaschade zijn Friesland, Noord-Holland en Gelderland. Bron: BIJ12

Bij deze bedragen gaat het niet alleen om directe schade aan gewassen, waardoor de opbrengst tegenvalt of verloren gaat. Met de uitgekeerde schadevergoedingen moet ook de eventuele aankoop van nieuw veevoer of andere gewassen kunnen worden betaald. De wereldwijde prijsstijgingen voor veevoer hebben dus ook invloed op het uitgekeerde schadebedrag. De prijs voor gras is in 2021 bijvoorbeeld gestegen van 27 naar 29 cent per kilo, aldus BIJ12.

Veel commotie, weinig uitkeringen om wolf
Het Faunafonds heeft in totaal ruim 550 aanvallen op vee geregistreerd door vermoedelijk wolven. Daarvan zijn er dit jaar tot en met de eerste week van mei 128 geregistreerd. Deze aanvallen door wolven veroorzaakten wel veel publiciteit, maar leidden vorig jaar tot slechts  €46.093 aan schade-uitkeringen. Dit bedrag kan evenwel negatief zijn beïnvloed door de relatief omslachtige procedure om vast te stellen of het inderdaad om een aanval door een wolf ging. Daarvoor zijn onder meer beeldmateriaal en DNA-monsters nodig. Er is al snel drie maanden mee gemoeid voordat een tegemoetkoming in de schade kan worden gegeven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.

Meer over

ganzenschade
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
tijdbom 12 Mei 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10898374/ganzenvraat-in-duur-gras-strop-voor-faunafonds]Ganzenvraat in duur gras strop voor Faunafonds[/url]
Het is niet alleen het eiwitrijke gras,maar denk eens aan de hoeveelheden akkerbouw gewassen welke opgevreten en sterk bevuild worden,zo erg dat het eigenlijk niet meer waardig is om het te verwerken als veevoeder,strooisel etc.
Wat ook een kwelling is,dat het elk jaar moeilijker geworden is en word nog erger dat men niet schadeloos gesteld wordt,maar we genoegen moeten nemen met een tegemoetkoming,en geen vergoeding voor de bijproducten,wat ook al gauw zo n €400,-is,en niet te vergeten dat het ook nog eens helemaal onder de stront zit.
De overheid in alle versies heeft het zelf zo gewild. Ganzen,vossen,wolven reen bevers en ga zo maar verder hebben een beschermde status gekregen,waar de boer de dupe van is. We zullen in opstand moeten komen. Maar probeer maar eens een loyale en royale schadeloosstelling te krijgen,terwijl al deze genoemde diersoorten door de overheid ons opgedrongen is met de zgn foerageer gebieden. We moeten de provincies beter inlichten van de ernst van deze problematiek.Laten we ons sterk maken via politiek en media.
Abonnee
Vrij grof 16 Mei 2022
De echte schade is nog veel hoger want er word veel schade niet gemeld en nog maar te zwijgen van de arbeid die in verjaging word gestoken
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox