Shutterstock

Nieuws melk

Oekraïense zuivelsector veert weer op

12 Mei 2022 - Klaas van der Horst

De Oekraïense melkproductie en verwerking herstellen geleidelijk weer van de oorlog die in de voorbije maanden een groot deel van het land in de greep hield. Nu de strijd zich meer concentreert in het oosten en zuidoosten, komt het leven in de rest van het land weer steeds meer op gang.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zo'n 70% van de zuivelsector is inmiddels weer zo goed als normaal in bedrijf, meldt het ministerie van Landbouw. De aanvoer komt steeds meer terug in het ritme van voor de inval en ook de afzet van producten loopt steeds meer volgens de oude patronen, hoewel natuurlijk niet overal. Op sommige plaatsen is gewoon te veel verwoest. Daar is meer tijd nodig voor herstel. De landbouwcommissie van het Oekraïense parlement is blij met de gemaakte vooruitgang en signaleert meer positieve ontwikkelingen. 

Ook export weer op gang
Bij het begin van de invasie zagen zuivelproducenten zich regelmatig gedwongen om de productie te stoppen of te onderbreken vanwege aanvallen op productielocaties, onderbrekingen van de aanvoer en andere logistieke problemen. Dat is nu verleden tijd in het grootste deel van het land. Er komt zelfs weer enige export op gang.

In april werd 5.630 ton product geëxporteerd, wat slechts 21% minder is dan in april 2021, zo constateert de landbouwcommissie. Wel vindt er door de oorlog en vooral door het duurder worden van importproducten, veel vervanging van import plaats. Consumenten kopen meer eigen, goedkopere Oekraïense producten. Import is extra duur. Mede als gevolg daarvan daalde ook de invoer van zuivelproducten in april tot 3.326 ton, wat 62% minder is dan een jaar eerder.

Veevoervoorziening nog punt van zorg
Er is nog wel zorg over de aanvoer van voldoende goed veevoer. Vanwege de vijandelijkheden en niet-opgespoorde explosieven kan niet overal zomaar worden geoogst. Ook zijn de sterk gestegen prijzen van een aantal grondstoffen voor de melkveehouderij een groot probleem. Voerkosten zijn goed voor 70% tot 80% van alle kosten op Oekraïense melkveebedrijven. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden