Milcobel

Nieuws melk

Milcobel laat melkprijs sprong maken

17 Mei 2022 - Redactie Boerenbusiness

Zuivelcoöperatie Milcobel verhoogt de standaardmelkprijs voor de maand mei met een sprong. De raad van bestuur heeft tot deze verhoging besloten op grond van de sterke resultaten die Milcobel neerzet, zo wordt gemeld. Milcobel profiteert naar eigen zeggen goed van zowel de hoge prijzen voor zuivel op de internationale markten als van de sterke focus op efficiëntieverhoging en kostenverlaging.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De standaardmelkprijs voor mei komt door de jongste verhoging uit op €51,50 per 100 liter, wat 50 cent meer is dan wat A-ware in België betaalt. Bij reële gehalte en een jaarleverantie van 1,3 miljoen liter per jaar komt de werkelijke melkprijs uit op €54,70 per 100 liter (inclusief extra duurzaamheidspremie). De melkprijs van A-ware staat op €54,03 per 100 liter.
 

milcobl
De melkprijzen bewegen zich op de Belgische markt zeker zo dynamisch als in Nederland.

Geruststelling
Met de verhoging wil Milcobel de leden ook gerust stellen dat het listeria-incident in Moorslede geen negatieve gevolgen heeft voor de melkprijs. "Dankzij onze verzekeringspolis en het goed managen van het listeria incident, heeft dit voorval een beperkte financiële impact. Voorzieningen hiervoor zijn reeds meegenomen in het resultaat," zo verklaart het bedrijf.

Dubbele duurzaamheidspremie
Milcobel garandeert verder nu al een minimum nabetaling (coöperatieve teruggave) van €0,35 per 100 liter voor de in 2022 geleverde liters melk. Dat is nog niet alles; de raad van bestuur heeft, na advies van de Coöperatieraad, ook beslist om de hoeveelheidspremie (quantumtoeslag) op te trekken met 50% en de aftopping bij volumes boven 2,5 miljoen liter te laten varen. Deze extra stimulansen voor grotere bedrijven zijn een paar jaren terug juist afgeschaft, omdat Milcobel naar eigen zeggen toen te veel melk had.

Terug naar hogere kwantumpremies
Met de nieuwe aanpassing wil de coöperatie weer ruimte geven aan groeibedrijven en hen belonen voor de efficiëntiewinst die wordt gerealiseerd bij de ophaling van grotere volumes. De verhoging van de quantumtoeslagen zal ingaan per 1 augustus 2022 (na het verstrijken van de statutair vastgelegde informatietermijn van drie maanden).
Vanaf mei gaat de nieuwe duurzaamheidspremie in, met een verhoging van €0,50 naar maximaal €1,00 per 100 liter. De gemiddelde duurzaamheidspremie die in mei 2022 wordt uitbetaald, is met €0,71 meer dan het dubbele van de €0,32 per 100 liter die tot nog toe werd uitbetaald. Het toont dat leden steeds meer aandacht besteden aan duurzame initiatieven op hun melkveebedrijven, aldus Milcobel.

Ernstig oververhit
Milcobel zegt bij de aanpassingen van het beloningsbeleid en de verhogingen van de melkprijs vooral naar zichzelf te kijken en uit te gaan van eigen kracht. Sinds het dieptepunt in de melkprijzen van anderhalf jaar geleden, heeft Milcobel de prijzen voortdurend verhoogd, de ene keer iets meer dan de andere keer. De huidige verhoging, de zeventiende op rij, is evenwel een record.

Schiettecat erkent wel dat de Belgische zuivelmarkt momenteel 'ernstig oververhit' is, met tal van bedrijven die extra melk komen zoeken. Het Nederlandse FrieslandCampina wil nu ook serieus meer melk gaan ophalen in België. Eind juni (28/06) komen daarom zowel coöperatievoorzitter Sybren Attema als CEO Hein Schumacher naar zaal Ten Dauwe in Aalter om boeren voor zich te winnen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden