Shutterstock

Nieuws Zuivelprijzen

Global Dairy Trade blijft in neerwaartse spiraal

17 Mei 2022 - Wouter Baan

De Global Dairy Trade blijft in de neerwaartse spiraal zitten, hoewel de prijsdruk minder groot is dan tijdens de vorige veiling. De grootste daling komt op het conto van volle melkpoeder, boter en magere melkpoeder zakken minder snel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde prijs daalt met 2,9% tot $4.432 per ton. Dit is alweer de vijfde daling op rij. Sinds half maart laat de Global Dairy Trade een dalende tendens zien, wat ook hier in Europa goed merkbaar is.

Met een daling van -4,9% tot $3.934 per ton noteert volle melkpoeder de grootste daling. Dit is een tegenvaller voor melkveehouders in Nieuw-Zeeland. Volle melkpoeder weegt het zwaarst in de waardering van de melkprijzen. Op basis van de eerdere daling stelde zuivelcoöperatie Fonterra de verwachtingsprijs al neerwaarts bij.

Aanknopingspunten voor stabielere trend
De boterprijs kent een daling van 1% tot $5.750 per ton, terwijl magere melkpoeder met 0,6% wegzakt tot $4.116 per ton. Deze bescheiden dalingen kunnen gezien worden als aanknopingspunten voor meer stabielere prijzen. Met een daling van 0,1% heeft cheddar de stabiele lijn al min of meer te pakken.

Wat de zuivelmarkt in de afgelopen weken vooral dwars zat, is een gebrek aan vraag. Met name de Chinese koopinteresse wordt gemist, iets wat juist bepalend is voor het marktsentiment. Omdat de voorraden wereldwijd krap zijn en de melkaanvoer in veel belangrijke productieregio's tegenvalt, kan de markt leunen op een behoorlijk stevig fundament.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden