Shutterstock

Analyse vaste zuivel

Melkvet en poeders vaster, kaas onderliggend stabiel

20 Mei 2022 - Klaas van der Horst

Melkvet en poeders waren deze week weer iets hoger geprijsd. Kaas geeft ondanks een iets gedaalde prijs ondertussen toch nog steeds de beste verwaarding. Dit komt naar voren uit de DCA-noteringen van deze week.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De daling van de kaasprijzen is volgens veel partijen te verklaren uit het feit dat hier en daar sprake is van lichte voorraadvorming. Dat gaf blijkbaar zorgen. Reden waarom er iets meer goedkoper product beschikbaar is voor vrijwel directe levering. 

Beschikbaarheid op lange termijn
De prijzen voor leveringen in het derde kwartaal en later worden er intussen amper door beïnvloed. Sommige partijen maken zich nu al zorgen over de beschikbaarheid van product in het vierde kwartaal. 
De prijsdalingen zijn vooral merkbaar bij Gouda/Edam en mozzarella, minder bij Cheddar.

De prijzen voor magere melkconcentraat stonden opnieuw licht onder druk. Ook magere melk was goedkoper. Dit kwam onder meer door extra aanbod vanuit Frankrijk en door de toegenomen roomproductie. De vraag daarnaar steeg de afgelopen week weer, terwijl ook boter goed gevraagd was.

De prijzen voor melkpoeders trokken opvallend genoeg weer licht aan, mogelijk omdat er naar verhouding toch veel melk de kaasbak in gaat. Kaas verwaardt namelijk nog altijd het best. Dat levert vanzelf een kleinere aanvoer op voor de melkpoederproductie, want de totale melkaanvoer in de EU blijft gewoon vrij krap. Daarbij is de EU weer concurrerender op de wereldmarkt dan ruim een maand geleden.

De prijzen voor weipoeder bleven ondertussen vrij stabiel, al zijn er hier en daar stemmen te horen die menen dat weipoeder voor feed nog steeds iets in prijs daalt. Er is ondertussen ook vrij veel ingedikte, vloeibare wei beschikbaar tegen lage prijzen. Wei komt in de regel achteraan in de rij als het gaat om het drogen van  bepaalde zuivelgrondstoffen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox