Zhao jiankang / Shutterstock.com

Nieuws melk

Melkpoederexport EU krijgt klap, kaasuitvoer een tikje

20 Mei 2022 - Klaas van der Horst

De export van melkpoeders vanuit de EU naar landen daarbuiten is in de eerste drie maanden van 2022 stevig teruggevallen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De export van kaas daalde ook, maar naar verhouding beperkt. Ook de export van boter daalde.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit blijkt uit gegevens van de Europese Commissie. Vooral de uitvoer van magere melkpoeder kreeg een klap. Aan vrijwel alle grote exportbestemmingen werd minder product verkocht. De grootste terugval was er bij de export naar China (dat in het geheel minder kocht) en Algerije (dat deels ander product kocht). In totaal werd ruim een vijfde minder geëxporteerd. 

eupoed
Magere melkpoeder was niet altijd concurrerend op de wereldmarkt. Ook de lagere melkaanvoer in de EU speelde mee.

De export van volle melkpoeder kreeg ook een voelbare tik, maar was met minus 15% toch iets kleiner dan bij de magere melkpoeder. Bovendien was ook het volume beperkter. Hier waren het vooral Nigeria en de groep 'overige bestemmingen die minder aankochten.

De Europese kaasexport hield goed stand met een daling in de uitvoer van slechts 2%. Er werd niet ruim 234.000 ton verkocht naar bestemmingen buiten de EU zoals het eerste kwartaal van 2021, maar 'slechts' 228.900 ton. Dat de kaasexport zo goed stand hield, lag vooral aan een sterk opbloeiende uitvoer naar de Verenigde Staten. Dat is de exportbestemming bij uitstek voor Nederlandse kazen. De export daarheen steeg met 13% tot ruim 29.000 ton.

kaasexp
Het grootste zuivelexportproduct van de EU is kaas, maar daarvan liep de uitvoer in de eerste drie maanden van dit jaar toch iets achter.

De boterexport daalde met gemiddeld 5% naar ruim 44.000 ton. De daling deed zich voor op vrijwel alle bestemmingen. Uitzonderingen waren onder meer Zuid-Korea, Indonesië en Maleisië. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox