Agrifoto

Nieuws politiek

Kabinet snijdt 2,2 miljard van opkoopfonds stikstof af

20 Mei 2022 - Klaas van der Horst - 6 reacties

Het kabinet wil een bedrag van €2,2 miljard afknabbelen van de grote fondsen die het bij de formatie heeft aangekondigd om onder meer het stikstofprobleem op te lossen. Tegelijkertijd krijgt het ministerie van LNV er wel weer meer geld bij voor onder meer het in gang zetten van gebiedsprocessen die nodig zijn om de natuur meer ruimte te geven.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit alles blijkt uit de voorjaarsnota 2022, die het kabinet naar buiten heeft gebracht. Volgens minister Kaag (Financiën) moet de bijsturing van de uitgaven niet worden gezien als een bezuiniging of matiging van de inzet van het kabinet. Het grootste deel van de €2,2 miljard aan ombuigingen valt ook in de tweede helft van de kabinetsperiode en daarna. Alleen de €660 miljoen die het Nationaal Groeifonds (voor onder meer stimuleringsregelingen voor verduurzaming) moet inleveren, wordt in dit jaar gekort.

Ook meer geld voor nitraatbeleid
Op korte termijn krijgt het ministerie van LNV er wel enkele honderden miljoenen bij, voor onder meer de inrichting van het gebiedsgerichte beleid, waarmee rond Natura 2000-gebieden meer ruimte voor de natuur moet komen. Om deze processen vaart te geven, wordt ook geld uitgetrokken voor 60 fte aan extra menskracht. Tevens krijgt het ministerie extra geld voor de uitvoering van het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn. Een groot deel van dit geld komt overigens uit het fonds voor de opkoopregeling intensieve veehouderij. Niet alle extra geld voor het ministerie is nieuw geld. Er wordt ook flink geschoven met gelden die eerder ergens anders voor waren bestemd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden