Agrifoto

Nieuws Financiering

Rabobank gaat door met duurzaamheidskorting

23 Mei 2022 - Klaas van der Horst

Rabobank maakt de rentekorting van 0,2% voor duurzame melkveehouders definitief. Sinds juni vorig jaar hebben ruim 500 melkveehouders gebruikt gemaakt van 'rentekorting in ruil voor extra duurzaamheid', stelt de bank.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Melkveehouders die in aanmerking willen komen voor de korting, moeten duurzaamheidsscore 'A' hebben (op basis van de Biodiversiteitsmonitor) en een financiering van meer dan €1 miljoen. Rabobank beoogt om de korting ook mogelijk te maken voor andere sectoren en agrarisch ondernemers met een financiering van minder dan €1 miljoen. 

Themamanager Duurzaamheid Food & Agri, Jeen Nijboer, is blij met het succes van de pilot: "Klanten reageren positief en ik ben trots dat zoveel melkveehouders meedoen. En misschien nog belangrijker: duurzaamheid is steeds meer een onderdeel van gesprekken met klanten. Verduurzamen is niet alleen goed voor de wereld, maar helpt ondernemers ook op de lange termijn financieel beter te presteren. Op korte termijn vraagt het echter wel investeringen. Met deze rentekorting geeft Rabobank de ondernemers een extra steuntje in de rug om die verduurzaming mogelijk te maken."

Duurzaamheidsmatrix gevoed via Joindata
De klanten die voor duurzaamheidsscore 'A' in aanmerking komen, wekken bijvoorbeeld groene/duurzame energie op, kiezen voor weidegang of doen aan natuur- en landschapsbeheer. Vanaf de zomerperiode gaat Rabobank de duurzaamheidsmatrix verder digitaliseren. Door aan te sluiten op data uit de Kringloopwijzer, volgt de bank de marktstandaard en kan de duurzaamheidscategorie makkelijker worden vastgesteld. Het wordt dan ook mogelijk om data via Joindata te delen met de bank. De rentekorting wordt vervolgens automatisch toegekend.

De korting geldt voor boeren met de hoogste duurzaamheidsscore en een financiering boven de €1 miljoen. Melkveehouders krijgen de korting bij een renteherziening, herfinanciering of nieuwe financiering. "Het eerlijke verhaal is dat we er alleen met deze korting niet komen. Daarom is het voor klanten ook mogelijk kortingen te stapelen, bijvoorbeeld met een Impactlening of Groenlening. En het is natuurlijk goed als andere organisaties, bedrijven en overheden ook kortingen geven aan de koplopers. Zo moet verduurzaming echt gaan lonen."

Ook andere sectoren
Het doel is in de toekomst ook klanten in de andere landbouwsectoren met duurzaamheidsscore 'A' te voorzien van een gunstiger tarief. Voor de klanten met een kleinere financiering zijn er kortingsproducten voor specifieke verduurzamingsinitiatieven, zoals het plaatsen van zonnepanelen en/of de omschakeling naar biologisch. Ook wordt gewerkt aan het mogelijk maken van een rentekorting bij renteherziening, herfinanciering. Deze groep komt voor nieuwe financieringen wel al in aanmerking voor een Impactlening als ze via een bepaald concept werken, zoals 'On the way to planet proof' voor melkveehouderij en akkerbouw of 'MPS-A+' voor tuinbouw.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden