Shutterstock

Analyse Melk

Zuivel-basics keren dalende trend zuivelmarkt

27 Mei 2022 - Klaas van der Horst

Na een aantal weken met zwakkere prijzen, voelt de zuivelmarkt deze week weer sterker aan. Niet alleen bij de vloeibare halffabrikaten, maar ook de oer-commodities - magere melkpoeder en boter - trekken aan in prijs, net als Goudse kaas.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vaak voltrekken prijsstijgingen of -dalingen zich per productgroep. Nu is dat niet zo. Magere melkpoeder is bijvoorbeeld de enige grote poedersoort die aantrekt in prijs. Volle melkpoeder voelt nog steeds iets zwakker, terwijl ook de prijs voor fat-filled product slapjes is. De weipoederprijs blijft eveneens dalen. De onzekerheid die de markt vorige week naar beneden duwde, trekt nu de markt voor diverse commodities weer omhoog. De grote vraag blijft: wat valt er in het derde en vierde kwartaal te verwachten qua behoefte?

{{dataviewSnapshot(46_1653492789)}}

De boterprijs trok deze week verder aan, maar niet in hetzelfde tempo als de roomprijs. Room was met een plus van €215 per ton de grootste stijger in deze korte week.

De prijs voor magere melkconcentraat trok ook goed aan, tot gemiddeld bijna €3.000 per ton droge stof. Daarmee wordt de marge bij verwerking tot magere melkpoeder iets kleiner, maar die is nog altijd redelijk goed. Zeker nu de prijzen daarvoor ook weer oplopen.

Op de kaasmarkt is het beeld gemengd. Vorige week was er even een beetje extra aanbod van 'gele kaas' (Gouda/Edam in folie) voor levering op korte termijn en tegen iets lagere prijzen. Deze week bleken dit soort koopjes weer verdwenen en herstelden de prijzen voor met name Goudse kaas. Edam bleef licht zwakker geprijsd, net als mozzarella. Bij Cheddar trok de curd licht aan in prijs en was de mild iets zwakker geprijsd.

De weipoederprijzen staan verder onder druk. Daarbij wordt het prijsgat tussen weipoeder food en weipoeder feed langzaam iets kleiner, maar het blijft nog wel in stand. Toch voelt ook de feed-prijs met een kleine €1.300 per ton nog steeds vrij hoog aan voor bijvoorbeeld de kalvermelkindustrie.

Dat de weipoederprijzen nog op het huidige niveau staan, heeft overigens niet te maken met een tekort aan grondstof, zo valt in de markt te horen. Er is al langere tijd een overaanbod aan weiconcentraat, maar dat wordt niet gedroogd omdat de meeste poedertorens in gebruik zijn voor de verwerking van hoger renderende producten als magere melkpoeder.

De markt blijft ondertussen nerveus aanvoelen. Er is daarom weinig zekerheid dat de nu ingeslagen richtingen voor lange tijd zo blijven.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden