Fonterra

Nieuws Melk

Fonterra houdt bij nieuwe hoge melkprijs slag om arm

27 Mei 2022 - Klaas van der Horst - 1 reactie

Fonterra verwacht voor het nieuwe seizoen 2022/2023 een melkprijs die iets lager uitkomt dan die in het huidige productieseizoen. Het is nog maar een verwachting, maar met extra slagen om de arm. De melkprijs kan ook hoger uitpakken dan de huidige recordmelkprijs.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit heeft CEO Miles Hurrell gezegd tijdens een business-update over het derde kwartaal van Fonterra.

Middenprijs 30 cent lager
Voor het lopende productiejaar, dat eindigt per eind juni, wordt nog steeds uitgegaan van een melkprijs van NZ$ 9.10 tot 9.50 per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit) en een middenprijs van NZ$ 9.30. Voor het nieuwe jaar vanaf 1 juli wordt uitgegaan van een prijs tussen de NZ$ 8.25 tot 9.75 per kilo milksolids en een middenprijs van NZ$ 9.00.

In de verwachting voor het nieuwe seizoen wordt in verband met de vele onzekerheden in de markt rekening gehouden met een extra grote bandbreedte. Die onzekerheden bestaan uit de coronapandemie, die in grote delen van Azië nog steeds veel problemen veroorzaakt, de oorlog in Oekraïne en de economische spanningen die dit allemaal geeft. Aan de andere kant is de verwachting van een blijvend krappe melkaanvoer, die de prijzen verder kan opjagen.

Problemen Sri Lanka
Met het derde kwartaal achter de rug, constateert Fonterra dat het tot nog toe een financieel goed jaar heeft, maar dat er door de hoge melkprijzen wel druk is op de marges. Fonterra ziet met name de verdiensten in Sri Lanka inzakken door de politieke en economische crisis in dat land. Ook in China staat er enige druk op de marges, al wordt er nog steeds goed verdiend. Het beste qua verkopen presteert Fonterra in het Midden-Oosten en Afrika. De dividendverwachting blijft ondertussen gehandhaafd op 25 tot 35 dollarcent per aandeel.

Stevige dip na opleving maart
Seizoensmatig gezien gaat Nieuw-Zeeland nu de tijd in dat de melkaanvoer zijn laagste punt bereikt. Deze trend blijkt ook uit de cijfers van de Nieuw-Zeelandse en Australische overheden. In april is de aanvoer weer seizoensmatig verder gezakt, na een stevig opleving in maart, veroorzaakt door stevige herfstregens. Het fenomeen was merkbaar in zowel Nieuw-Zeeland als in Australië, maar in het eerste land veel duidelijker en dit jaar sterker dan vorig jaar.

In april daalde de melkaanvoer in Nieuw-Zeeland naar 1,43 miljard kilo, van ruim 1,8 miljard in maart. Dit is ruim 5,6% lager dan in april 2021, maar wel hoger dan in de vierde maand van 2020 en 2019. In Australië daalde de aanvoer van 596 miljoen kilo in maart naar 583 miljoen kilo in april. Dit is 6,6% lager dan in april 2021.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden