Dafinchi / Shutterstock.com

Nieuws Melk

FrieslandCampina herhaalt forse prijsstap van mei

30 Mei 2022 - Klaas van der Horst

FrieslandCampina geeft de garantieprijs voor juni een plus van €4,00 per 100 kilo. Daarmee herhaalt de zuivelreus de prijsstap van een maand eerder. De biologische melkprijs kreeg een extra zetje ten opzichte van een maand eerder, maar is nu slechts €3,00 hoger dan de gangbare melkprijs.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor gangbare melk keert FrieslandCampina over juni een garantieprijs uit van €56,50, voor biologische melk komt de garantieprijs uit op €59,25 per 100 kilo.

In de huidige melkprijsverhoging zit een deel markteffect en een deel verwachting, zo geeft FrieslandCampina aan. Door de nog steeds achterblijvende melkaanvoer op mondiaal niveau mag volgens de onderneming worden verwacht dat de uitbetaalprijzen van de bedrijven waar het zich aan spiegelt, verder zullen stijgen.

De verhoging die FrieslandCampina nu doorvoert, is ondertussen niet genoeg om concurrent Arla voor te blijven, zo blijkt uit de Boerenbusiness Melkprijsvergelijker.  Arla betaalt een kale melkprijs van €55,82 per 100 kilo bij een jaarleverantie van 1 miljoen kilo, FrieslandCampina keert €55,73 uit.

Weidegang loont bij RFC meer
Bedrijven die weidegang toepassen zijn bij FrieslandCampina weer beter uit, want dit bedrijf betaalt voor weidemelk €57,23 per 100 kilo. Dat is 91 cent meer dan wat Arla ervoor betaalt. Wie gaat voor de maximale melkprijs, ontvangt bij FrieslandCampina nog een extra. Voorwaarde is dan wel dat boeren bij FrieslandCampina meedoen in het Planet-Proof traject.

Gemiddeld over het eerste halfjaar van 2022 ontvingen de leden van FrieslandCampina een kale voorschotmelkprijs van €48,23 per 100 kilo. Dat is 60 cent meer dan de Arla-leden ontvingen. 

Vergeleken met de eerste helft van vorig jaar is dat achtereenvolgens €13,18 en €12,03 per 100 kilo meer. Destijds betaalde Arla gemiddeld 43 cent per 100 kilo meer aan voorschot dan FrieslandCampina deed.

Bij Arla €8,00 meer voor bio
De biologische melkprijs die FrieslandCampina uitbetaalt blijft ondertussen wel sterk achter bij de prijs die Arla uitbetaalt. Bij FrieslandCampina is het verschil tussen de gangbare en de biologische melkprijs, zo'n €3,50, bij Arla ongeveer €12,00 per 100 kilo.

Bij Arla ontvangt een biologische melkveehouder over juni zo'n €8,40 per 100 kilo meer dan bij FrieslandCampina. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden