Arla Foods

Nieuws Melk

Arla rondt mega-uitbreiding Pronsfeld af

31 Mei 2022 - Klaas van der Horst

Zuivelreus Arla heeft met de opening van een tweede grote poedertoren in het Duitse Pronsfeld het grootste project van het bedrijf tot nog toe afgerond. De nieuwe toren kan jaarlijks 90.000 ton melkpoeder erbij produceren voor met name exportbestemmingen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De uitbreiding van de productiecapaciteit in Pronsfeld vergde een investering van €190 miljoen. Arla begon in 2019 met de bouw van de nieuwe fabriek. Onlangs is deze opgeleverd, waarna die op 30 mei feestelijk in dienst is gesteld. De fabriek staat op het terrein van het voormalige Milch-Union Hocheifel (MUH), dat in 2012 werd overgenomen door Arla.

Naar 1,5 miljard kilo in Pronsfeld
Door de bijbouw van de nieuwe installatie kan Arla jaarlijks 685 miljoen kilo melk meer verwerken en komt de totale capaciteit van de fabriek op 1,5 miljard kilo. De locatie biedt werk aan zo'n 1.000 werknemers.
De benodigde melk voor de fabriek wordt aangevoerd vanuit Duitsland, Luxemburg en België.

Andere keuze
Met de keuze voor verdere uitbreiding in melkpoeders kiest Arla een duidelijk andere koers dan FrieslandCampina. Die bouwt de poederproductie juist af. 

Naast melkpoeder worden in Pronsfeld ook tal van andere houdbare zuivelproducten gemaakt, zoals UHT-melk, room, gecondenseerde melk en boter. Het grootste deel van de poederproductie is bestemd voor de export. Vanuit Pronsfeld verscheept Arla product naar tientallen landen.  Daarnaast wordt ook product gemaakt voor andere bedrijven in de voedingssector.

Gasgestookt met certificaten
De nieuwe fabriek wordt gestookt met gas. Arla heeft daarvoor geen andere duurzamer alternatieven. Door de toepassing van de nieuwste technieken is de fabriek toch veel energiezuiniger dan een gewone fabriek.

Om toch tegemoet te komen aan gestelde duurzaamheidsdoelen, koopt Arla op grote schaal groene stroomcertificaten in en is het plan om op termijn een kwart van het energieverbruik te laten opwekken met waterstof. Zo ver is het nu evenwel nog niet.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden