Eigen foto

Analyse Ruwvoer

Zorg over droogte naar de achtergrond op voermarkt

31 Mei 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De handel in ruwvoer loopt redelijk makkelijk. Vooral de vraag naar maïs en verschillende bijproducten blijft goed overeind. Door de neerslag van de afgelopen weken is de directe paniek voor tekorten aan ruwvoer weggeëbd.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

"Een beetje regen en iedereen is gelijk weer wat rustiger", meldt een handelaar. De relatief goede melkprijs helpt mee om de handel soepel te laten lopen. "Je merkt alleen wel dat gras op veel bedrijven echt de basis is in het rantsoen en veehouders erg prijsbewust zijn in de afweging welke aanvullingen daarop nodig zijn."

De vraag naar rest- en bijproducten blijft redelijk stabiel. Voeraardappelen zijn er niet veel. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week op €45 per ton voor zover beschikbaar. "Peen is makkelijker te krijgen", aldus een handelaar. Naar bierbostel blijft redelijk veel vraag, maar verkopers merken op dat veehouders schaven aan het rantsoen en een beetje zoekende zijn. De grote vraag naar bierbostel als een maand geleden is voorbij De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €3,55 per procent droge stof.

Minder vraag naar kuilgras
De vraag naar kuilgras is wat afgezwakt. De eerste snede zit bij de meeste veehouders al een paar weken onder het plastic. De vraag naar kuilgras om de periode tot het nieuwe gras te overbruggen is daardoor opgedroogd. Naar goed kuilgras blijft wel vraag, vooral vanuit de intensievere veebedrijven. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras blijft onveranderd op €75 per ton. Ook naar snijmaïs blijft relatief veel vraag, al is het zoeken om een goede maïskuil te vinden. Is die gevonden, dan raak je de maïs snel weer kwijt. De DCA Indicatieprijs blijft op €80 per ton staan.

In weide- en graszaadhooi is niet veel handel. Vooral bij graszaadhooi is de kwaliteit nogal wisselend en dat heeft de vraag dit seizoen negatief beïnvloed. Daarnaast speelt nu ook mee dat de nieuwe oogst niet ver weg is. De DCA Indicatieprijs voor graszaadhooi loopt van €130 tot €140 per ton, afhankelijk van het ras. Voor weidehooi komt de indicatieprijs uit op €185 per ton. In stro is eveneens maar beperkt handel. Aanbod is er voldoende en kopers houden zich rustig. Los van noodzakelijke transacties wachten veehouders op de nieuwe oogst. Dat is normaal voor deze tijd van het jaar. De indicatieprijs voor zowel gerste- als tarwestro blijft op €130 per ton staan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden