shutterstock

Analyse Fosfaatrechten

Nieuw melkgeld en regen stuwen prijs fosfaatrechten

1 Juni 2022 - Klaas van der Horst

De prijs van fosfaatrechten is deze week flink omhoog gegaan ten opzichte van de voorbije weken. Gemiddeld is er tussen de €3,00 en €5,00 bij de prijs van een kooprecht op gekomen. Op de leasemarkt is veel minder van de toegenomen belangstelling te merken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Handelaren zagen de sterk toenemende vraag naar fosfaatrechten niet helemaal aankomen. Ze schrijven het toe aan de flink hogere melkprijs die partijen als FrieslandCampina hebben bekendgemaakt. Melkveehouders voelen dat ze weer meer financiële armslag hebben.
Ook de neerslag van de laatste tijd en de betere groeiperspectieven voor het gewas spelen een rol. Er bestaat wel enige zorg over een mogelijk derogatieprobleem, maar dat zien kopers nu blijkbaar als een ingecalculeerd risico.

Een actueel probleem voor de kopers is wel dat het aanbod van rechten vrij klein is. Bureau's noteren de namen van aspirantkopers daarom op een wachtlijst en bedienen hen als er weer nieuwe partijen fosfaat worden aangeboden.

De vraag voor leaserechten is ondertussen weinig veranderd, net als de prijs. Eigenlijk zijn er op leasegebied twee markten ontstaan: voor partijen boven de 100 kilo, waarop wel wordt afgeroomd en voor partijen onder de 100 kilo. De meeste handel vindt plaats in de kleine leasepartijen. De leaseprijs daarvoor ligt tussen de €16 en €17. Voor de grote partijen ligt de prijs hoger (naar verluid zo'n €30), maar ligt de handel ook vrijwel stil.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden