Shutterstock

Analyse Rundvlees

Handel in slachtvee loopt wat moeizamer

2 Juni 2022 - Stef Wissink

De handel in slachtvee loopt iets stroever dan in de eerste maanden van het jaar. Het aanbod is wat groter en in de vleeshandel lastiger tot waarde te brengen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Veel inkoop-slachterijnoteringen zijn inmiddels drie weken op rij met een dubbeltje verlaagd, zo melden handelaren. Het uitvallen van slachtdagen deze weken zorgt ervoor dat slachterijen bovendien wat minder happig zijn om extra dieren te kopen. Zowel voor slachtkoeien als stieren worden de prijzen daarom ook deze week veelal met zo'n €0,10 per kilo geslacht  gewicht teruggezet. Op de veemarkt in Leeuwarden hebben de prijzen de afgelopen weken ook een veer gelaten.

Slachtkoeien blijven relatief duur
De negatieve prijsmutaties worden opgetekend voor alle soorten slachtvee. Daarmee blijven uitgemolken koeien in verhouding gezien zeer duur ten opzichte van luxe slachtdieren. De verkoop van de duurdere stukken vlees blijft op het moment het meest moeizaam.

Het aanbod van slachtrunderen is de afgelopen periode bovendien iets ruimer. Handelaren merken op dat er wat meer uitgemolken koeien worden aangeboden. Mogelijk zijn een aantal veehouders toch wat bezig met het opmaken van de balans wat betreft de benutting van de fosfaatrechten richting het einde van het jaar, zeker omdat er in de eerste helft van dit jaar wat minder koeien werden afgestoten vanwege de gunstige melkprijsontwikkeling.

Insiders hopen dat de huidige prijscorrecties voorlopig genoeg zijn geweest om de afzet van rundvlees goed in de benen te houden. Wellicht kunnen de prijzen na de zomervakanties, wanneer slachthuizen weer alle haken zullen willen benutten, wat herstel laten zien. De bestedingscapaciteit van consumenten blijft echter een onzekere factor die de markt juist kan gaan hinderen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden