Shutterstock

Analyse Zuivelmarkt

Global Dairy Trade breekt met neerwaartse trend

7 Juni 2022 - Wouter Baan

De betere tendens op de zuivelmarkt is vandaag (7 juni) ook bevestigd door de Global Dairy Trade. Na een paar veilingen met flinke prijsdalingen op rij kleuren de noteringen nu overwegend groen. De grootste stijger is boter. Cheddar is de negatieve uitzondering op de regel.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De boterprijs stijgt met 5,6% tot $6.068 per ton. Ook AMF stijgt, met 2,7% tot $6.201. Het is de eerste keer sinds maart dat het melkvet een positieve uitslag op de GDT heeft. Ook in Europa zaten de boterprijzen kortgeleden in een mindere fase, maar door krappe voorraden trekken de prijzen nu weer aan.

Ook de GDT-notering van magere melkpoeder geeft blijk van het verbeterde sentiment op de mondiale zuivelmarkt en stijgt met 3% tot $4.240 per ton. Ook de leveringscontracten voor verderweg noteren ruim boven het niveau van $4.000. Dit kan gezien worden als een sterk signaal. De cheddarprijzen leveren wel in, met 3,6% tot $5.365 per ton. De reden hiervan is lastig te achterhalen. In Europa laten de cheddarprijzen een stabiele tot licht stijgende trend zien, waarbij de kaasmarkt in zijn geheel solide aanvoelt.

Bevestiging van stijgende trend 
In Europa werd reikhalzend uitgekeken naar de GDT vandaag. Een stijging van de prijzen zou een bevestiging moeten geven van het aantrekkende sentiment. Dit lijkt nu het geval te zijn, waarmee de weg open ligt voor verdere prijsstijgingen. Het verhandeld volume valt met 21.435 ton wel betrekkelijk laag uit. Dit kan echter gezien worden als een logisch gevolg van de dalende seizoensmatige melkproductie in Nieuw-Zeeland, het thuisplatform van de GDT.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden