JaapPosthumus/Shutterstock.com

Analyse Ruwvoer

Veehouders durven te investeren in goed voer

7 Juni 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Het loopt redelijk soepel op de ruwvoermarkt. De relatief hoge melkprijs werkt daarbij als smeermiddel. Veehouders willen graag maximaal melk onder de koeien houden en zijn daarvoor ook tot op zekere hoogte bereid te investeren in relatief duur voer.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Echt druk is het daarmee overigens niet volgens de meeste fouragehandelaren. Maar dat hoort ook bij deze tijd van het jaar. De tweede snede gras zit op veel bedrijven inmiddels in de kuil en voor hooi en stro is het wachten op de nieuwe oogst voor de handel weer echt losbarst.

Snijmaïs is en blijft goedgevraagd. Het is nog erg vroeg in het groeiseizoen voor de nieuwe maïs. Hoewel de stand van het gewas flink is opgeknapt, mede door de regen van de afgelopen weken, zijn veehouders erg voorzichtig met het verkopen van de voorraad die nu in de silo ligt. Het aanbod snijmaïs houdt daardoor niet over. Het is echt zoeken om wat te pakken te krijgen volgens handelaren. De DCA Indicatieprijs doet een stap omhoog ten opzichte van vorige week naar €85 per ton.

Naar kuilgras is niet veel vraag, maar partijen met goede gehaltes geschikt voor melkgeiten zijn wel makkelijk kwijt te raken. Met die gehaltes is het tot nu toe over het algemeen uitstekend gesteld. De opbrengst van het gras in tonnen per hectare ligt wel lager vergeleken met vorig jaar. Het aanbod van gras houdt daardoor niet over. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras blijft gelijk aan vorige week op €75 per ton.

Evenwicht in bijproductenmarkt
De markt voor bij- en restproducten is redelijk in evenwicht. "We hoeven niet te leuren met bijproducten maar we hebben ook zeker geen weken levertijd meer zoals eerder dit jaar", zegt een handelaar. De belangstelling voor perspulp tijdens de voorverkoop is goed volgens verschillende handelaren. Ondanks de hogere prijs blijft perspulp interessant om te voeren als je het afzet tegen andere producten die op de markt te krijgen zijn. De DCA Indicatieprijs van bierbostel komt deze week uit op €3,55 per procent droge stof en dat is gelijk aan vorige week. Ook de indicatieprijs voor voeraardappelen blijft gelijk ten opzichte van vorige week op €45 per ton. Maar hierbij geldt wel dat je een beetje geluk moet hebben om een partij op de kop te tikken.

De vaste klanten die gedurende het hele jaar om de zoveel weken hooi en stro laten komen blijven aan de markt. Verder is het vooral wachten op de nieuwe oogst volgens handelaren. Dat laat nog even op zich wachten en tot die tijd blijft de markt in een beetje lauwe fase zitten. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerststro blijft op €130 per ton staan. De handel in graszaadhooi loopt echt op zijn einde en akkerbouwers en handelaren met voorraad willen er graag vanaf. De prijzen voor graszaadhooi blijven echter stabiel en lopen van €130 tot €140 per ton afhankelijk van het ras. Ook voor weidehooi blijft de prijs stabiel op €185 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden