Shutterstock

Analyse Boter

Nieuw record boterprijs ligt voor het grijpen

8 Juni 2022 - Wouter Baan

Na een dipje zitten de boterprijzen weer in de lift. Een nieuw prijsrecord lijkt een kwestie van tijd te zijn. De prijsondersteunende factoren wegen zwaarder dan de zorgen die er zijn over vraaguitval. Daar wordt wel over gesproken, maar geen concrete aanwijzingen van.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In deze tijd van het jaar worden doorgaans de botervoorraden aangelegd die vervolgens in het derde en vierde kwartaal worden uitgeleverd. De consumptie van boter ligt in de herfst- en wintermaanden doorgaans hoger. Op dit moment is voorraad aanleggen er niet bij, zo geven producenten aan. Dit komt ook tot uiting in de productiecijfers, gerapporteerd door RVO. Daaruit blijkt dat de productie in het eerste kwartaal met bijna 8% terugzakte tot 35.200 ton.

Veel melk de kaasbak in 
De daling komt door twee dingen. Allereerst blijft de melkproductie in Noordwest-Europa (Nederland, Duitsland en Frankrijk) achter bij andere jaren en is deze ondertussen ook over het seizoensmatige hoogtepunt heen. Richting de zomermaanden lopen de vet- en eiwitgehaltes in de melk bovendien verder terug. Daar komt nog bij dat al langere tijd relatief veel melk de kaasbak instroomt, omdat dit een nog betere valorisatie geeft van de melk.

Waar de voorraden krap zijn, worden de afzetmogelijkheden als goed omschreven. Zowel richting de retail als naar de bakkerijindustrie. Hoewel er wel veel weerstand is tegen de hoge prijzen, kunnen afnemers niet echt een vuist maken. De DCA Boternotering noteert ondertussen weer boven €7.200 per ton, waarbij sprake is van een stijgende tendens. Ook in de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland lopen de boterprijzen op.

€7.500 per ton wordt al genoemd
De boterprijzen tonen op dit moment uitschieters tot €7.500 per ton. Dit is boven de bestaande records voor de noteringen van DCA en ZuivelNl. Als de markt in zijn totaliteit richting dit niveau beweegt, dan worden de bestaande records spoedig verbroken. Daar heeft het op dit moment wel alle schijn van. Temeer omdat ook de roomprijzen oplopen, mede door een goede vraag vanuit het verssegment.

De verwachting is dat aan het einde van het derde kwartaal het vuurwerk op de zuivelmarkt losbarst, wanneer de melkproductie richting het dal van de melkaanvoer gaat. Dan zal de schaarste pas echt aan het licht komen. Rond de zomervakantie zal de markt waarschijnlijk tijdelijk afkoelen, maar niet wegzakken. Enkel vraaguitval op grote schaal kan het 'feestje' doen verstoren, maar daar zijn geen signalen van. Temeer omdat de substituten voor boter eveneens duur zijn. Daarbij is Europees product (uitgedrukt in dollars) weliswaar duurder dan Amerikaans product, maar niet zwaar overprijsd.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden