Shutterstock

Achtergrond melk

Gemiddelde melkprijs mei met ruim 3,50 euro omhoog

13 Juni 2022 - Klaas van der Horst

De gemiddeld uitbetaalde melkprijs in Nederland is in mei met €3,54 per 100 kilo gestegen. In april steeg de melkprijs nog met gemiddeld €1,89 per 100 kilo. Vorige maand kwam de kale melkprijs voor het eerst ook ruim boven de €50 gemiddeld uit. De maximale melkprijs ging over de €55 heen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De hoogste kale melkprijs kwam voor rekening van Vreugdenhil. De was met €56,29 meer dan €5 hoger dan het gemiddelde van de overige prijzen.

kaalm
De kale melkprijs steeg bij alle verwerkers, maar niet bij ieder met even veel euro's per 100 kilo.

De weidemelkprijs ging in mei sterker omhoog dan de kale melkprijs, en wel met gemiddeld €3,92 per 100 kilo. Oorzaak daarvan is dat Royal A-ware vanaf mei tot en met juli voor weidemelk een extra seizoenstoeslag uitkeert van €2,00 per 100 kilo. Bij dit bedrijf steeg, na Vreugdenhil, de weidemelkprijs over mei dan ook het sterkst. 

weimei
DOC Kaas betaalde maandenlang een van de hoogste prijzen voor weidemelk, maar heeft in mei iets meer moeite om bij te blijven.

De maximale melkprijs over mei steeg even hard als de kale melkprijs, omdat daar geen wijzigingen in het systeem van toeslagen meer optreden, zoals bij de weidemelkpremies wel gebeurde.

maxmei
Vreugdenhil betaalde over mei de allerhoogste melkprijs.

De gemiddelde melkprijs kwam met €55,49 per 100 kilo wel op een niet eerder geziene recordhoogte uit. Over juni beloven de melkprijzen ondertussen nog weer hoger uit te pakken.

Vreugdenhil uitschieter met melkprijs
Vergeleken met vorig jaar zijn de melkprijzen met gemiddeld €16 per 100 kilo gestegen. De verschillen per zuivelverwerker zijn evenwel aanzienlijk en lopen uiteen van €13 (Arla) tot €21 (Vreugdenhil) per 100 kilo.

meimei
Vreugdenhil betaalt over mei dit jaar bijna 58% meer dan over mei 2021.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden