Shutterstock

Nieuws Melkaanvoer

Melkveebedrijven trekken sprintje in de meimaand

13 Juni 2022 - Klaas van der Horst

De Nederlandse melkaanvoer loopt nog steeds iets achter op die in 2021, maar in mei is er een inhaalslag gemaakt ten opzichte van de voorgaande maanden. De achterstand in mei op vorig jaar bedraagt in kilo's gerekend nog maar 0,8% ten opzichte van dezelfde maand in 2021.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit blijkt uit de gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Vergeleken met april is er 4,5% meer melk naar de verwerkers gegaan, in totaal ruim 1,2 miljard kilo.

Gerekend naar vetgehalte is de achterstand in de melkaanvoer in mei groter: nog steeds 2,2%. Er is dit jaar tot nog toe gemiddeld dunnere melk gemolken. Vorig jaar april bedroeg het vetgehalte in de melk 4,41%, dit jaar zat er gemiddeld 4,34% vet in de melk. Dat was goed voor een verschil van 1.180 ton melkvet dat in april van dit jaar minder beschikbaar was.

Richting vijfjarige gemiddelde
Met de hogere aanvoer in april gaat het ook weer dichter naar het vijfjarige gemiddelde toe, dat vrij nauw aansluit bij de lijn van 2021. Tot nog toe leek het erop alsof de melkaanvoer dit jaar maar niet echt wilde aantrekken, ondanks fors hogere melkprijzen. In mei wordt dit beeld langzaam aan rechtgezet, wellicht ook onder invloed van het nieuwe weideseizoen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden