Shutterstock

Analyse Kaas

Onzekerheid troef op de kaasmarkt

15 Juni 2022 - Wouter Baan

De kaasmarkt begeeft zich op een hoog niveau. Voor de korte termijn voelt de markt solide aan. De verwachtingen voor de lange termijn zijn nog onzeker. Meerdere krachten werken tegen elkaar in, waarbij het spel in de handel hard wordt gespeeld.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De kaasmarkt vindt steun bij de aanhoudend krappe voorraden als gevolg van de geslonken melkaanvoer in Europa. Hoewel kaas op papier de beste valorisatie geeft, blijft er melk weg uit de kaasbak. In de eerste vier maanden van dit jaar daalde de kaasproductie met 3,3% tot 315.000 ton, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Ook toen zwakte de kaasproductie al af. Wat betekent dat de fors uitgebreide verwerkingscapaciteit in ons land niet optimaal benut wordt.

Langzaam stijgende trend
De DCA-noteringen voor Gouda en Edam bewegen rond de koers van €5.200 per ton en tonen een licht stijgende trend. Datzelfde geldt voor cheddar en mozzarella. Daarmee wordt het dipje van half april weer tenietgedaan. Op dit moment is het betrekkelijk rustig in de kaashandel, zo geven insiders aan. Kopers lijken de markt af te tasten en beraden zich op wat komen gaat in het derde kwartaal. Zowel de retail als de foodservice vinden het lastig om contracten af te sluiten voor de langere termijn, omdat de onzekerheden in de markt groot zijn.

Een duidelijk seizoenspatroon kennen de kaasprijzen niet, maar vast staat dat de melkproductie in het derde kwartaal verder zal terugzakken. De productievolumes van kaas in ons land zullen dan niet boven de 80.000 ton gaan uitkomen, wat betekent dat het aanbod opdroogt. Maar wat gaat de vraag doen? Er zijn geluiden over vraaguitval nu de retailprijzen ook stijgende zijn.

Er wordt door economen gezegd dat de inflatie na de zomervakantie pas echt merkbaar wordt in de portemonnee. De retail voert dit argument aan in de prijsonderhandelingen, maar tot nu toe houden kaasproducenten vast aan de hoge prijzen en zetten bovendien in op verdere prijsverhogingen. Er wordt gesproken over pittige onderhandelingen, waarbij producenten meestal aan het langste eind trekken.  

Historische kaders verdwenen 
Het besef in de markt is wel dat de bomen niet tot aan de hemel groeien. Gevoelsmatig zitten de kaasprijzen aan de top, maar dat was half februari ook de gedachten toen Gouda en Edam nog onder €4.500 per ton noteerden. Zelfs het passeren van de psychologische grens van €4.000 werd door sommigen voor onmogelijk gehouden.

De conclusie is dat de zuivelmarkt over de volle breedte heeft gebroken met de historische prijswetten. Ook boter en melkpoederprijzen bewegen op niet eerder bereikte niveaus, inclusief de melkprijzen die intussen opschuiven richting €60 per 100 kilo. Kortom: de kaasmarkt staat bol van onzekerheid, maar houdt zich op dit moment toch vrij kalm.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden