Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Ruwvoerhandel wacht deels op de nieuwe oogst

14 Juni 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De handel op de ruwvoermarkt loopt lekker door maar echt druk is het niet. Niets om je zorgen over te maken volgens handelaren. Voor bijvoorbeeld hooi en stro proberen afnemers kopen nog even iet te stellen tot de nieuwe oogst. Voor goed product blijft het nog redelijk makkelijk een koper te vinden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De grasoogst is in volle gang. De opbrengsten en voerderwaardes zijn gemiddeld genomen dik in orde. Door de relatief goede grasopbrengsten zijn er best nog wat boeren die de sleufsilo leeg willen maken voor de derde snede. Er is nog steeds aanbod van kuilen van vorig seizoen. Onder veehouders met voldoende eigen grond is er daardoor niet veel vraag naar kuilgras. De intensievere bedrijven zijn wel aan de markt, maar alleen voor goed kuilgras. De handel in foliebalen begint goed op gang te komen. Vooral maneges en paardenhouders zijn daarvoor aan de markt. De DCA Indicatieprijs voor goed kuilgras franco in de silo geleverd komt deze week uit op €75 per ton.

Krapte op de snijmaïsmarkt
Naar maïs is vrij veel vraag en maar weinig aanbod. Vocht is er in de meeste regio's wel voldoende, maar de temperatuur ontbreekt tot nu toe voor een echte groeispurt van de maïs. Dat maakt veehouders voorzichtig met het aanbieden van snijmaïs. De DCA Indicatieprijs blijft daarmee gelijk aan vorige week op €85 per ton.

De markt voor bij- en restproducten blijft redelijk stabiel. Het aanbod voeraardappelen blijft redelijk stabiel. Er zitten alleen wel wat verschillen in de prijzen die door handelaren genoemd worden. De gemiddelde prijs komt uit €50 per ton. Het aanbod stoomschillen en andere restproducten uit de fritesindustrie wordt wel krapper volgens insiders terwijl de vraag overeind blijft. De markt voor bierbostel blijft wel mooi in evenwicht. Nee verkopen is niet aan de orde, maar je hoeft er ook niet mee te leuren volgens een handelaar. De DCA Indicatieprijs komt ook deze week uit op €3,55 per procent droge stof.

Wachten op de nieuwe oogst
De handel in hooi is flauw. Verschillende fouragehandelaren geven aan nog wel wat voorraad van het vorige seizoen te hebben. Klanten wachten echter op de nieuwe oogst. Dat is alleen nog nauwelijks voorhanden. Als de weersvoorspellingen uit blijken te komen, kan daar richting het einde van het seizoen verandering in komen. De DCA Indicatieprijs voor weidehooi van de oude oogst doet een stapje terug naar €175 per ton.

Ook voor stro proberen veehouders het zo veel mogelijk uit te zingen tot de nieuwe oogst. Bedrijven met weinig eigen voorraad blijven wel gewoon aan de markt en daar moet de handel het dan ook van hebben op het moment. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro blijft stabiel op €130 per ton. Voor graszaadhooi is het voor akkerbouwers en handelaren vooral proberen nog een koper te vinden. De prijzen zijn zeker niet in beton gegoten zo geven verschillende spelers aan. Desondanks blijft de DCA Indicatieprijs gelijk aan vorige week op €130 tot €140 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden