Royal A-ware

Nieuws melk

Royal A-ware presenteert stevig beter resultaat

16 Juni 2022 - Klaas van der Horst

Royal A-ware heeft in 2021 een record omzet gerealiseerd. Ook de winst stijgt fors. Hoe verhoudt zich dit tot de melkprijs die de kaasmaker uitkeert?

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens A-ware is de groei van de onderneming 'het resultaat van de
consequente uitvoering van de langetermijnstrategie en bijbehorende investeringsagenda'. 

Het aantal vaste medewerkers is met 11%, ofwel zo'n 330 fte, gestegen naar 3.459 fte in totaal. In het jaarresultaat zijn zowel de cijfers van de zuiveldivisie als van de transportdivisie (AB Texel) verwerkt. 

Ook hogere investeringen
A-ware heeft ook het totaal aan investeringen verder opgevoerd. In 2020 werd €59 miljoen geïnvesteerd, vorig jaar werd dit opgevoerd naar €65,5 miljoen.

De toename van de omzet van A-ware is het resultaat van zowel organische groei als van overnames, zoals in België de melkpoederfabriek in Aalter van FrieslandCampina. Dit jaar zijn er verdere overnames gedaan en aangekondigd in met name België. In Nederland is ondertussen een kaasrasper overgenomen. De cijfers daarvan moeten nog in de boeken worden opgenomen.

De door Royal A-ware uitbetaalde gewogen gemiddelde melkprijs (WP) steeg in 2021 fors. De in 2021 uitbetaalde WP bedroeg  bijna €40 per 100 kilo (bij de Nederlandse standaard gehaltes, exclusief bio). In 2020
was dit nog ruim €35 per 100 kilo. Wat betekent dat vorig jaar ruim 14% meer melkgeld is betaald. Dit komt mede door de stevig opgaande zuivelmarkt.

Solvabiliteit stabiel
Met een solvabiliteit van 29% (vrijwel hetzelfde als vorig jaar), een sterke operationele kasstroom en ruime financieringsfaciliteiten is Royal A-ware naar eigen zeggen goed gepositioneerd om te blijven investeren.
In 2021 zijn ook nieuwe stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. Eind van dit jaar komt het bedrijf met een vernieuwde duurzaamheidstrategie.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden