Shutterstock

Nieuws melk

MTC boekt af op roerige bijeenkomst

20 Juni 2022 - Klaas van der Horst - 24 reacties

De Belgisch/Nederlandse Milk Trading Company (MTC) heeft eind vorige week het boekjaar 2021 afgesloten met een groot verlies. Het gebeurde op een roerige bijeenkomst in Tilburg, waarbij ook een groot deel van het bestuur terugtrad.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit meldt een groep ontevreden leden (die gemiddeld meer dan €100.000 aan inleg zijn kwijtgeraakt) en wordt bevestigd door onder meer medebestuurder Filip Tilleman en andere leden. Hij wil evenwel geen nader commentaar geven. Directeur Dirk Coucke laat weten dat hij ook niet in de gelegenheid is om te reageren.

Gespannen sfeer
De vergadering verliep in uiterst gespannen sfeer, zo melden mensen die aanwezig waren. Een aantal boeren hadden advocaten meegenomen en zelfs een deurwaarder. Deze probeerden te verifiëren wie aanwezig waren en wie volmachten hadden afgegeven - kennelijk omdat er geen vertrouwen was dat het bij stemmingen en mandatering allemaal goed zou lopen. De juristen mochten echter niet aanwezig zijn bij de stemming over de jaarrekening. Die stemming vond pas heel laat op de avond plaats. Toen had een aantal digitaal aanwezigen al lang afgehaakt, ook omdat de vergadering op afstand slecht te volgen was en soms zelfs de enige microfoon uit stond, vertelt een betrokkene. 

Nachtelijk besluit
Om half drie 's nachts was voor het bestuur duidelijk dat de boeken over 2021 konden worden gesloten en dat er een verlies van €30 miljoen moest worden gerapporteerd, zo melden aanwezigen. De stemuitslag zou 55% voor en 45% tegen geweest zijn. Ook is vrijwel het hele Nederlandse bestuur teruggetreden en een deel van het Belgische bestuur. De meningen lopen uiteen over de vraag hoe reglementair de besluiten op dat moment waren. Het Nederlandse bestuur is volgens, inmiddels oud-bestuurder, Herman Overmars ook niet wettig, want niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. "Daar kwam ik later ook achter. We waren een nep-bestuur." Hij meent ook dat de jaarvergadering van vorige week niet reglementair was, want die vond plaats op Nederlands grondgebied en dat is in tegenspraak met de statuten, stelt hij. "Bovendien mag niet via Zoom worden gestemd en kon de stemuitslag niet onafhankelijke worden gecontroleerd."

Doorgaan met afdekken
Het nog zittende bestuur wil volgens aanwezigen doorgaan met afdekken van melkprijzen, op een niveau van 48 tot 50 cent. Veel leden zien dat niet meer zitten. Deels omdat de verliezen te groot zijn geworden en deels ook omdat ze de genoemde prijzen te laag vinden in verhouding tot de sterk gestegen kosten.

Advocaat in de arm
Leden en ex-leden van MTC willen wel praten over hun ervaringen met MTC, maar vrijwel alleen anoniem. Ze schamen zich voor de situatie waarin ze zijn beland. "We dachten dat we deelnamen in een bonafide en professionele organisatie, maar we zijn misleid. Dat kwam mede doordat het bestuur de rugdekking had van DLV. Alles ging op briefpapier van DLV en een deel van de mensen werkt er ook. In onze ogen is DLV dan ook medeverantwoordelijk." Overmars noemt MTC 'een pyramide'. "Vergelijk het met de renteswaps. Ondertussen leidt Coucke geen pijn, want hij incasseert een half miljoen per jaar van brokers. Dat is uitgezocht." Een deel van de boeren heeft advocatenbureau CliffordChance uit Brussel in de arm genomen om verhaal te halen.

"Het bestuur van MTC heeft allerlei besluiten genomen. Maar hoe, op welke gronden en met welk mandaat is ons onduidelijk. Ze hebben in ieder geval anders gehandeld dan ons is voorgespiegeld. Maar hoe controleren we dat?", aldus een lid. Er zouden volgens leden zelfs geen notulen van bestuursvergaderingen zijn.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden