DMK

Nieuws Jaarcijfers

Zuivelreus DMK presteert over 2021 stabiel

23 Juni 2022 - Klaas van der Horst

De omzet van DMK, de grootste melkverwerker van Duitsland, is vorig jaar stabiel gebleven op €5,5 miljard. De coöperatie betaalde wel meer melkgeld uit aan de leden. Inclusief nabetaling ontvingen zij €3,83 meer dan in 2020. De totale melkprijs kwam daarbij licht boven het Duitse gemiddelde uit, iets waar DMK elk jaar hard voor moet vechten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

CEO Ingo Müller heeft de cijfers bekendgemaakt op de jaarvergadering van het bedrijf. In totaal ontvingen de leden een gemiddelde melkprijs van €35,88 per 100 kilo (tegen €32,05 per 100 kilo in 2020). De actuele uitbetalingsprijs van DMK in juni 2022 ligt intussen op €52,00 per 100 kilo. Dat is op basis van 4,0% vet. Het netto resultaat van de onderneming kwam uit op €27 miljoen. Dat is ruim €2 miljoen meer dan in het jaar ervoor.

6,3 miljard kilo verwerkt
DMK heeft volgens het jaarverslag 5.178 leden en verwerkte vorig jaar 6,3 miljard kilo melk. Dat gebeurde in ruim twintig productielocaties, verspreid over Duitsland, Nederland en Rusland. DMK is op de Duitse consumentenmarkt met name gegroeid in de afzet van kwark en kaas. Ook in de verkoop van zuivelvervangers doet DMK goede zaken. De Duitse coöperatie is druk bezig te verduurzamen, zoals vrijwel alle zuivelbedrijven.

Een van de belangrijkste pijnpunten vanuit dit oogpunt is de grupstallen of andere typen waarbij de koeien worden aangebonden. In Noord-Duitsland is die bijna verdwenen. Elders in Duitsland komt die nog meer voor. Bij DMK heeft nog een kleine kwart (22,7%) van de melkveehouders een stal met aanbinden. Ze zijn echter goed voor slechts een beperkte plas melk: 3,9% van de totale aanvoer. Dit jaar moeten alle leden-bedrijven aan een klimaatcheck voldoen, als graadmeter voor hun duurzaamheid.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden