ChameleonsEye / Shutterstock.com

Nieuws Melkprijs

Fonterra schroeft melkprijs op voor nieuw seizoen

24 Juni 2022 - Wouter Baan

Nieuw-Zeeland is in juni begonnen aan een nieuw seizoen en daar hoort een nieuwe melkprijs bij. Voor het seizoen, dat loopt van juni tot en met volgend jaar mei, heeft Fonterra de verwachte uitbetalingsprijs verhoogd ten opzichte van de prognose die eerder al werd afgekondigd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie verhoogt de melkprijsprognose voor seizoen 2022/23 met $0,50 tot een range van $8,75 tot $10,25 per kilo milk solids. Dit is een record. Gedurende het seizoen zal deze prognose meermaals worden bijgesteld op basis van ontwikkeling van de zuivelprijzen en marktverwachtingen. Het midden van de range zal uiteindelijk de uitbetalingsprijs zijn die de leden van Fonterra gaan beuren. Het verwachte dividend is voorlopig vastgesteld op 30 à 45 dollarcent per aandeel.

De uiteindelijke melkprijs voor het lopende seizoen zal in september definitief worden bepaald, tegelijk met de lancering van de jaarcijfers over het gebroken seizoen 2021/22. Vooralsnog staat de prognose op $9,30 per kilo milk solids. 

Gunstige marktverwachtingen
Fonterra-CEO Miles Hurrel geeft aan dat de hogere verwachtingsprijs past bij de gunstige marktverwachtingen in relatie tot vraag en aanbod. Ook de relatief sterke Amerikaanse dollar is gunstig voor de zuivelcoöperatie, gezien de wereldhandel vaak in deze valuta plaatsvindt. Tegelijkertijd geeft Hurrel aan dat de onzekerheden groot zijn, vandaar dat de range van de melkprijs vrij wijd is.

Verder geeft Fonterra aan de lange termijnprognoses tot 2030 voor de financiële resultaten en de melkprijs te gaan bijstellen. Deze is vorig jaar afgekondigd, maar door de fors gestegen inflatie en oplopende rentes zijn de macro-economische ontwikkelingen flink gewijzigd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden